Fans gaan uit hun dak na de maximale score van 180 punten
NOS Sport

Darten in volgepakt 'Ally Pally', terwijl Nederland op slot is: 'Best vreemd'

  • Thierry Boon

    redacteur Sport

  • Thierry Boon

    redacteur Sport

Het moet voor de Nederlandse televisiekijker een heel gek gezicht zijn om een volgepakt Alexandra Palace te zien. Terwijl Nederland in harde lockdown is, vieren de dartsfans hun jaarlijkse WK-feest in Londen.

"Boring, boring tables. Boring, boring tables!", klinkt het ongeveer elk kwartier uit duizenden kelen in 'Ally Pally'. En het zingen stopt pas als er iemand in de zaal zijn bier prominent in de hand neemt en hem in één slok opdrinkt. Dan klinkt er een luid gejuich.

Nee, de omikronvariant lijkt heel ver weg hier. Het WK darts is een soort carnaval. Mensen verkleed als een dartbord, een fruitsoort, Elvis, elfjes, oude Romeinen, sjeiks, kerstmannen. En mocht je (where is) Wally zoeken, dan kun je 'm hier ook vinden.

De volgepakte zaal in 'Ally Pally'

Iedere middag- en avondsessie zijn er nog altijd zo'n drieduizend fans welkom in de zaal. Dat mag nog gewoon in Engeland. Fans moeten wel hun QR-code van een vaccinatie of een negatief testresultaat laten zien bij binnenkomst.

Eenmaal binnen gelden er amper restricties en is het feest als vanouds. Alleen horen de mensen een mondkapje te dragen als ze zich verplaatsen en daarbij niet aan het eten of drinken zijn, iets wat bij dartfans zelden voorkomt.

Ongelooflijk eigenlijk. Een uurtje reizen en je bent ineens in een andere wereld.

Roeland, een Nederlandse dartsfan in Alexandra Palace

Ondertussen breken de coronabesmettingen in Engeland records en roept de burgemeester van Londen dat nieuwe maatregelen onvermijdelijk zijn, vanwege de hoge druk op de zorg.

Van Gerwen: 'Na kerst zal het hier leeg zijn'

Voor de Nederlandse darters, die van het thuisfront de verhalen horen over de nieuwe lockdown, is het een rare situatie om op het podium te worden aangemoedigd door duizenden fans.

"Voor hoe lang nog?", vraagt drievoudig wereldkampioen Michael van Gerwen zich af. "Ik denk dat het na de kerst hier helemaal leeg zal zijn. In heel de wereld zijn er strengere maatregelen, behalve in Engeland."

Darten in volle zaal zorgt voor vreemd gevoel: 'Voor hoe lang nog?'

Dat zorgt ook bij Maik Kuivenhoven voor verbazing. "Best vreemd om zo'n volle zaal te zien, terwijl Nederland in lockdown is. Als darter probeer ik me ook af te zonderen van de rest, uit angst om besmet te raken, omdat de regels hier totaal anders zijn."

De lokale bevolking houdt de adem in. Waren er eerst verhalen over nieuwe maatregelen na Nieuwjaarsdag, nu gaan de verhalen over maatregelen na de kerst. Of misschien al daarvoor. Het kan hard gaan, zie Nederland.

Van Gerwen komt niet thuis voor kerst

Van Gerwen komt pas na de kerst in actie en blijft om risico's uit te sluiten tot die tijd in Engeland. "Maar ik kom mijn dagen wel door, hoor. Je moet ermee dealen." De Nederlanders hebben vrienden en familie uit voorzorg maar thuisgelaten.

De fans gaan zo origineel mogelijk verkleed in Londen

Toch zijn er wel Hollandse dartfans die de moeite hebben genomen om naar 'Ally Pally' af te reizen. Moeite, dat kost het zeker, vertelt Roeland uit Haarlem, die samen met drie vrienden een weekend in Londen zit.

Zonder uitslag, geen terugvlucht

De nodige formulieren moesten worden ingevuld, er was een negatieve test voorafgaand aan de reis nodig in Nederland en eentje tijdens het verblijf in Engeland.

"Daarvan zouden we binnen 24 uur de uitslag krijgen, maar hij kwam maar niet. En zonder uitslag, geen terugvlucht. Dus dat was nog even spannend", vertelt Roeland. "We dachten al aan een nachtje langer blijven, maar toen kwam de uitslag. Daar hebben we wel even op geproost."

De vrienden zouden ook naar een voetbalwedstrijd gaan, maar die werd afgelast vanwege de vele corona-uitbraken bij de clubs. Ze bezochten 'Ally Pally' twee keer.

"Ongelooflijk eigenlijk. Een uurtje reizen en je bent ineens in een andere wereld. We zagen wat er aan de hand is in Nederland en hadden zoiets van: laten we er nog even een mooi weekend van maken."

Busramen open, uit voorzorg geen koffie voor pers

De bevolking in Londen doet z'n best. In het openbaar vervoer dragen mensen een mondkapje en in de welbekende dubbeldekkerbussen gaan de ramen open om de luchtcirculatie hoog te houden. Ook taxichauffeurs rijden met hun ramen deels open.

In de tochtige perszaal van Alexandra Palace doet de organisator PDC ook z'n best. Helaas voor de journalisten gaat dat ten koste van de voorraad met eten en drinken. Er is enkel water verkrijgbaar, dat je zelf in je eigen fles moet tappen.

  • NOS
    De perszaal in Alexandra Palace
  • NOS
    Het Alexandra Palace in Londen, waar het WK darts wordt gehouden

Er is zelfs geen koffie, doorgaans de grote favoriet bij de pers. Er zijn weinig Nederlandse vertegenwoordigers. Buiten rechtenhouder RTL zijn er welgeteld twee journalisten uit Nederland. Veel hebben ervoor gekozen het WK vanuit eigen land te volgen.

Iedereen voelt aan dat het hier ook de verkeerde kant opgaat en Engeland afstevent op een lockdown zoals in Nederland. De PDC wacht rustig af. Zij zullen anticiperen op eventuele nieuwe maatregelen.

Wat dat betreft hebben ze vorig jaar ervaring opgedaan, toen het WK ook begon met fans maar eindigde met een lege zaal. Ze passen zich wel aan, net als de darters.

Achter hen in de zaal zullen het straks mogelijk echt 'boring, boring tables' zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl