The Queen of the Palace
NOS SportAangepast

Nieuwe stunt Sherrock blijft uit bij WK darts, Kleermaker wint bij debuut

Fallon Sherrock, de sensatie van het WK darts van twee jaar geleden, heeft niet opnieuw voor een stunt kunnen zorgen. Won ze in 2019 als eerste vrouw een partij tussen de mannen, twee zelfs, tegen Steve Beaton kwam The Queen of the Palace net tekort.

De 57-jarige BDO-wereldkampioen van 1996 blies met 3-2 een volgend sprookje voortijdig uit.

Sherrock, in Londen luid toegejuicht door het publiek, begon sterk en brak haar dertig jaar oudere opponent meteen. Die liet op zijn beurt drie kansen om wat terug te doen liggen, maar kreeg in de vierde leg een nieuwe kans. Na een paar zwakke worpen kwam Sherrock nog wel met een 177 op de proppen, maar te laat om de leg nog te redden. The Bronzed Adonis trok de stand gelijk en haalde op zijn eigen darts de eerste set binnen.

11-darter Sherrock

In de tweede set, met een 11-darter voor Sherrock en een 12-darter voor Beaton, kwam het aan op de laatste leg. Sherrock startte die matig en dat bood mogelijkheden voor Beaton, die met bulls eye een dreun had kunnen uitdelen, maar zijn sterke optreden niet wist te verzilveren.

Sherrock, zelden of nooit missend op dubbel-20, hield vervolgens het hoofd koel: 1-1.

Fallon Sherrock en Steve Beaton

De derde ging met 3-0 naar Beaton, nadat beide spelers in de derde leg nogal wat check-outs hadden laten liggen. Sherrock pakte de vierde set eveneens met 3-0, hoewel het even fout dreigde te gaan na een paar missers op tops.

In de beslissende vijfde set ging het bij 2-1 voor Beaton mis bij Sherrock, die in haar eigen leg niet meer de tripples wist te vinden en ook tegen een zoveelste bouncer aanliep. Ze had het vege lijf nog kunnen redden door 122 uit te gooien, maar dat lukte niet.

Genadeloos

Beaton, die was begonnen aan zijn 31ste WK (een record dat hij deelt met zestienvoudig wereldkampioen Phil Taylor), sloeg daarop genadeloos toe: 3-2.

Tot zijn opluchting, bekende de winnaar die na zijn laatste pijl het bord kuste. "Ja, enorme opluchting. Ze speelt zo goed en weet tops zo goed te raken. Ik was blij dat ik niet nog een leg hoefde te spelen."

Beaton treft in de tweede ronde de Belg Kim Huybrechts.

Revanche Kleermaker

Martijn Kleermaker revancheerde zich in de Britse hoofdstad voor de zeperd van vorig jaar. Hij zag destijds zijn debuut in duigen vallen door een coronabesmetting, maar pakte de herkansing met beide handen aan door in de eerste ronde met 3-1 af te rekenen met de Griek John Michael.

Martijn Kleermaker

Een verrassing was de overwinning niet, gezien de ranking van beide spelers. De 30-jarige Kleermaker mocht de partij beginnen, brak zijn opponent ondanks een aantal missers op de dubbel - "Ik was schijtnerveus", bekende hij na afloop - en haalde de eerste set binnen met een prachtige 156-finish.

In de tweede set hadden beide darters veel moeite met de dubbels, wat resulteerde in drie breaks. Twee daarvan kwamen op naam van The Dutch Giant, een bijnaam die naast de een kop kleinere Griek extra cachet kreeg.

Hoog tempo

Met een 2-0 voorsprong op zak begon Kleermaker aan de derde set en lag de winst voor het grijpen. Eén break werd hem echter fataal. Maar verder liet de in een hoog tempo gooiende Harderwijker het niet komen. Na een 12-darter en een 11-darter miste hij drie matchdarts, maar op de vierde was het raak op tops.

In de tweede ronde moet Kleermaker, die in de laatste set een gemiddelde van 115,62 neerzette, het woensdag opnemen tegen de als twintigste geplaatste Australiër Simon Whitlock. The Wizard, 52 jaar inmiddels, haalde in 2010 de finale en verloor destijds van dartsgrootheid Phil Taylor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl