liveblog
NOS NieuwsAangepast

Franse disco's vier weken dicht • Mijnenjager eerder terug om besmettingen

  • Welkom in het coronablog van maandag 6 december
  • Het gaat "helemaal top" met de besmette prinses Beatrix, zegt de koning
  • De omikronvariant is inmiddels wijdverspreid in Europa aangetroffen
  • RIVM meldt 21.053 nieuwe besmettingen, gemiddelde blijft nagenoeg gelijk
  • Voorlopig komt er geen 2G-toegangssysteem in Nederland
liveblog gesloten

Marineschip keert sneller terug vanwege coronabesmettingen

Het marineschip Zr. Ms. Vlaardingen is een week eerder teruggekeerd van een missie vanwege een corona-uitbraak aan boord. De mijnenjager deed samen met de Zr. Ms. Van Amstel mee aan een mijnenbestrijdingsmissie in de Noord- en Oostzee, samen met Poolse, Noorse en Duitse eenheden.

"Ondanks vaccinaties en een secuur coronabeleid konden helaas geen besmettingen worden voorkomen", meldt het ministerie van Defensie. "De familieleden moesten hun omhelzing uitstellen en mochten niet op de kade aanwezig zijn."

De Zr. Ms. Vlaardingen

Frankrijk: disco's vier weken dicht, vaccinatie voor kwetsbare kinderen

Discotheken en nachtclubs in Frankrijk moeten vanaf vrijdag voor vier weken dicht om de stijging van coronabesmettingen in het land een halt toe te roepen. Ook roept premier Castex mensen op meer thuis te werken en grote samenkomsten te vermijden.

"We moeten niet in paniek raken, maar vaststaat dat deze vijfde golf de druk op de ziekenhuizen verhoogt", zei hij. Volgens minister Véran van Volksgezondheid wordt er in Frankrijk iedere minuut een nieuwe coronapatiënt opgenomen. "Dat moeten we vertragen."

91 procent van de 18-plussers in Frankrijk heeft één prik gehad. Daardoor is de druk op de ziekenhuizen lager dan tijdens de eerste golf, benadrukte Castex. Om de vijfde golf in te perken zal de boostercampagne worden versneld.

Ook wil de Franse regering 5- tot 12-jarigen met overgewicht of gezondheidsproblemen vaccineren. Er wordt vooralsnog niet besloten tot het inenten van gezonde kinderen, daarvoor wil Castex de resultaten van een adviescommissie afwachten.

"Het gaat helemaal top" met besmette prinses Beatrix

Het gaat "helemaal top" met prinses Beatrix, die dit weekend positief testte op het coronavirus. Dat zei koning Willem-Alexander tegen een verslaggever van Blauw Bloed. Volgens hem is er "gelukkig helemaal niks aan de hand" met zijn moeder.

"Ze was een beetje verkouden en dacht dat het kwam door de airconditioning in de tropen." De 83-jarige Beatrix was kort voor het positieve testresultaat teruggekeerd van een werkbezoek aan Curaçao.

De koning bedankte voor de camera van Blauw Bloed "iedereen in Nederland" voor het medeleven met de prinses.

Willem-Alexander over zijn moeder: 'Het gaat helemaal top'

Bruls wil langetermijnvisie voor corona-aanpak

Het kabinet moet een langetermijnvisie voor de coronacrisis ontwikkelen, in plaats van slechts enkele weken vooruit te kijken. Daar pleit de Nijmeegse burgemeester Bruls voor, als voorzitter van het Veiligheidsberaad. "Houd er rekening mee dat het coronavirus blijft, daarom moeten we de samenleving veerkrachtig maken."

Het Veiligheidsberaad wil graag met het kabinet samenwerken om tot een visie voor de langere termijn te komen. Zo'n visie moet ertoe leiden dat de geloofwaardigheid van het overheidsbeleid gewaarborgd blijft, stelt Bruls.

Ook vaccinatieplicht voor 60-plussers en zorgpersoneel in Tsjechië

Tsjechië gaat een vaccinatieplicht invoeren voor zorgpersoneel, militairen en mensen boven de 60 jaar. Minister Vojtech van Volksgezondheid zegt dat zijn land daarmee het voorbeeld volgt van buurlanden als Oostenrijk en Duitsland. "Deze trend zie je in heel Europa", zegt hij. Ook roept Vojtech bedrijven op om alle kerstborrels en -feesten te afgelasten.

Maar het is de vraag of de prikplicht daadwerkelijk wordt ingevoerd. Tsjechië zit middenin een regeringswissel: volgende week treedt een nieuwe centrumrechtse regering aan. Partijen in die coalitie hebben zich tegen een vaccinatieplicht voor ouderen gekeerd.

België gaat buitenlandse zeelieden boosteren

België begint als een van de eerste landen van Europa met het toedienen van boostervaccinaties aan buitenlandse zeelieden. Ook Nederlandse zeevarenden kunnen in aanmerking komen voor de inenting, wanneer ze werken op een schip dat aanmeert in de haven van Antwerpen of Zeebrugge.

Vandaag werden de eerste boosterprikken aan zeelieden uitgedeeld, in het bijzijn van de Belgische minister van de Noordzee:

Waar in Nederland slechts een klein percentage van de bevolking de boosterprik heeft ontvangen, is in België al zo'n 20 procent ingeënt met de extra prik.

Kuipers optimistisch: instroom nieuwe patiënten neemt af

Er liggen nu 2754 coronapatiënten in het ziekenhuis, een stijging ten opzichte van dit weekend, maar de instroom van nieuwe patiënten is de afgelopen dagen aan het dalen. Dat stemt tot optimisme bij Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ. Hij spreekt van "een uitstekende ontwikkeling".

Volgens Kuipers is het een kwestie van tijd tot de totale ziekenhuisbezetting en daarmee de druk op de zorg afneemt. "Ik durf te zeggen dat we over een hoogtepunt heen zijn."

Het effect van de omikronvariant op deze ontwikkeling is nog ongewis.

Miljoenen zelftesten in Nederland gedistribueerd

'Als je alle testen achter elkaar legt, kom je in Zuid-Frankrijk uit'

Vaccinatieplicht voor alle bedrijven in New York

New York voert een vaccinatieplicht in voor al het personeel van de ruim 180.000 bedrijven in de stad. Werknemers moeten voor 27 december volledig gevaccineerd zijn om naar het werk te kunnen.

De metropool is de eerste Amerikaanse stad die een prikplicht voor de beroepsbevolking invoert. Eerder voerde New York al als eerste stad in de VS een vaccinatieplicht in voor toegang tot horeca, theaters en sportscholen. Ook bestaat er al een verplichting tot vaccinatie voor zorgpersoneel, leraren, politieagenten en brandweerlieden.

Tot nu toe heeft 89 procent van de volwassen bevolking van New York minstens één prik gehad.

Strengere covidregels in Noorwegen na 'omikron-Kerstfeest'

De Noorse regering zal morgen strengere coronamaatregelen aankondigen na een snelle stijging van het aantal coronabesmettingen in het land. Details over de nieuwe regels zijn nog niet bekend, maar de verwachting is dat ze gevolgen hebben voor de groepsgrootte en evenementen.

Anderhalve week geleden testten 60 van de 120 bezoekers van een kerstborrel in Oslo positief op het coronavirus. Zeker 13 en mogelijk 20 van hen dragen de omikronvariant bij zich. De borrel, georganiseerd door een bedrijf dat ook actief is in Zuid-Afrika, is door de Noorse autoriteiten bestempeld als superspreader event.

Hoogste Hof Slovenië verklaart prikplicht voor publieke sector ongrondwettelijk

De voorgenomen vaccinatieplicht voor Slovenen die in de publieke sector werken, is door de hoogste rechtbank van Slovenië ongrondwettelijk verklaard. De Sloveense regering wilde zo'n verplichting afgelopen oktober invoeren, maar de maatregel werd eerder al door een lagere rechtbank geblokkeerd.

In Slovenië is zo'n 55 procent van de totale bevolking volledig gevaccineerd, dat is lager dan het Europees gemiddelde. Het zevendaagse besmettingsgemiddelde ligt op 1813 infecties op een bevolking van 2,1 miljoen inwoners.

Gratis zelftesten uitgedeeld op basisscholen

'Het kriebelt en bij mij zie je dan een traantje'

Mildere toon nieuwe Oostenrijkse bondskanselier tegen ongevaccineerden

De nieuwe bondskanselier van Oostenrijk, Karl Nehammer, wil een koerswijziging ten opzichte van ongevaccineerden en vaccin-sceptici. Bij zijn beëdiging tot regeringsleider noemde Nehammer het coronabeleid en het tegengaan van verdeeldheid in het land zijn belangrijkste opdrachten. Hij wil "de zorgen en angsten van mensen serieus nemen om samen tot oplossingen" te komen. Nehammer lichtte niet toe hoe die "dialoog" eruit zal zien.

Nehammers toon klinkt milder dan die van zijn voorgangers, Kurz en Schallenberg, maar hij lijkt niet van plan de voorgenomen vaccinatieplicht af te zwakken. Gisteren werd het eerste conceptwetsvoorstel voor zo'n inentingsplicht bekendgemaakt. Wie na medio maart 2022 niet is gevaccineerd, zal een boete van 600 euro per kwartaal krijgen. Kinderen onder de 14 jaar en zwangere vrouwen worden uitgezonderd. Ook komen er uitzonderingen voor mensen met een medische aandoening.

De voorgenomen vaccinatieplicht leidt tot grote protesten in het Alpenland. Dit weekend gingen 40.000 betogers in Wenen de straat op.

Het anti-lockdownprotest in Wenen van afgelopen zaterdag

ECDC: omikronvariant nu in 18 Europese landen

De omikronvariant van het coronavirus is inmiddels in vrijwel alle hoeken van het Europese continent aangetroffen. Het ECDC, de Europese versie van het RIVM, meldt dat omikron 212 keer is aangetroffen in 18 landen van de zogeheten Europese Economische Ruimte, waar naast de EU-lidstaten bijvoorbeeld ook Noorwegen en IJsland toe behoren.

De meeste geregistreerde omikronbesmettingen zijn gemeld in Portugal, zo'n 34. Daar lijkt een Zuid-Afrikaanse speler van voetbalclub Belenenses een groot deel van zijn team te hebben besmet met de nieuwe variant. Verder werden de meeste omikroninfecties geregistreerd in Denemarken (32), Frankrijk (25), Noorwegen (19) en Nederland (18). Daarnaast zijn er nog honderden vermoedens van omikrongevallen in Europa. Zo onderzoekt Denemarken 253 positieve tests op de aanwezigheid van de omikronvariant.

In het Verenigd Koninkrijk, dat niet is aangesloten bij het ECDC, zijn inmiddels al 336 omikrongevallen bekend.

Lichte klachten

Volgens het ECDC kan de meerderheid van de omikronbesmettingen worden gelinkt aan het zuiden van Afrika. Dat doet vermoeden dat de nieuwe variant afkomstig is uit die regio.

De gemelde omikronbesmettingen hebben tot nu toe alleen tot asymptomatische of lichte klachten geleid, schrijft het ECDC. Er zijn geen overlijdens als gevolg van een omikroninfectie bekend. Het is echter nog te vroeg om te concluderen dat de nieuwe variant van het coronavirus minder gevaarlijk is dan andere varianten, benadrukt het ECDC.

21.053 positieve tests, gemiddelde nagenoeg gelijkgebleven

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 21.053 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 2073 minder dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests licht: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 21.735 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 2 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Bij het RIVM werden 34 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 50 doden per dag, tegen 51 doden per dag een week eerder. In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

Rijksuniversiteit Groningen wil ook mondkapje in collegezaal

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) vraagt studenten en medewerkers hun mondkapje op te houden, ook als ze gaan zitten in bijvoorbeeld een collegezaal. Daar mogen maximaal 75 mensen aanwezig zijn. Er hoeft geen anderhalve meter afstand gehouden te worden.

Het kabinet heeft het mondkapje alleen verplicht gesteld bij verplaatsingen door gebouwen, maar de RUG gaat dus een stap verder. Volgens een woordvoerder heeft de universiteit 'gemerkt dat medewerkers en studenten zich er veiliger bij voelen' wanneer de mondkapjes op blijven in de collegezaal.

De universiteit laat aan RTV Noord weten dat de eerste reacties positief zijn. Het gaat om een advies, niet om een maatregel.

Vorige week ruim 150.000 boosterprikken

De GGD's hebben vorige week meer dan 150.000 mensen een boosterprik met een coronavaccin gegeven. Het totale aantal extra vaccinaties komt daarmee op ruim 230.000.

Demissionair minister De Jonge schreef vorige week aan de Tweede Kamer dat er deze week 350.000 prikken zullen worden gezet en dat het er vanaf volgende week 700.000 per week zullen zijn. Daarvoor worden verspreid over het land extra priklocaties geopend, waaronder 9 XXL-priklocaties.

Vanaf nu kunnen ook mensen die in 1943 zijn geboren een afspraak maken voor een extra coronavaccinatie.

2754 coronapatiënten in het ziekenhuis, 611 op IC

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is toegenomen. Er liggen nu 2754 mensen met corona in het ziekenhuis, gisteren waren dat er 2692. Van hen liggen er 611 op de IC, tegen 598 gisteren. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Nieuwe gezondheidsminister Duitsland voorstander harde aanpak corona

De nieuwe Duitse minister van Gezondheidszorg Karl Lauterbach toont zich optimistisch over het bedwingen van de coronapandemie. Het duurt misschien langer dan velen hadden verwacht, maar we zullen het voor elkaar krijgen, Daarbij speelt vaccinatie een hoofdrol. Dat zei de 58-jarige SPD-politicus, die gezondheidseconoom en epidemioloog is, bij zijn presentatie als aankomend minister door de nieuwe bondskanselier Olaf Scholz.

Lauterbach wil het gezondheidssysteem versterken en weerbaarder maken. "Onder onze leiding wordt er niet gekort op de zorgtoeslag." Ook zei hij dat Duitsland beter toegerust zal zijn op een volgende pandemie.

Hij zei dat het in de strijd tegen corona de komende periode, met Kerstmis in het vooruitzicht, een belangrijk doel moet zijn om het aantal gevallen zo laag te krijgen dat er weer gereisd kan worden zonder andere mensen in gevaar te brengen.

Lauterbach pleit al sinds het uitbreken van de pandemie voor strenge maatregelen om het virus in toom te houden. Hij heeft dat onder meer in talkshows vaak laten blijken.

Voorlopig geen 2G in Nederland

Het kabinet gaat voorlopig niet door met het omstreden 2G-systeem, waarbij alleen nog mensen die gevaccineerd of hersteld zijn toegang hebben tot de horeca en evenementen. Dat schrijft demissionair minister De Jonge aan de Tweede Kamer.

"Het kabinet constateert dat met de hoogte van de infectiedruk en de aanhoudende druk op de zorg de verwachting is dat er niet op korte termijn ruimte ontstaat om (delen van) sectoren waar sprake is van een omgeving met een hoog risico, met het gebruik van coronatoegangsbewijs op basis van 2G te kunnen openen", aldus De Jonge.

Jongeren herstellen goed van bijwerking coronavaccinatie

Jongeren die na een coronavaccinatie myocarditis krijgen, herstellen daarvan over het algemeen snel. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. De bijwerking, een ontsteking van de hartspier, komt in zeldzame gevallen voor. De wetenschappers hebben 139 gevallen onderzocht.

De bijwerking openbaarde zich vooral na de tweede vaccinatie, meestal twee dagen na de toediening van een mRNA-vaccin als Pfizer/BioNTech of Moderna. 90 procent van de patiënten waren jongens en (jonge) mannen.

De verschijnselen waren vooral pijn op de borst en in drie op de tien gevallen ook koorts en kortademigheid. 19 procent werd kort op de IC opgenomen. Ook was bij een groep de functie van de linker hartkamer licht verstoord. In alle gevallen functioneerde het hart bij een controleafspraak weer normaal.

Ruim 26.000 bedrijven kregen loonsteun in derde kwartaal

In de maanden juli tot en met september hebben ruim 26.000 bedrijven loonsteun gekregen. Dat heeft het UWV, dat de regeling uitvoert, bekendgemaakt. Het is het laagste aantal sinds het begin van de coronacrisis.

De bedrijven kregen zo'n 1,1 miljard euro aan voorschotten overgemaakt om de salarissen van hun 442.000 werknemers te betalen. Vooral in de horeca en catering werd gebruikgemaakt van de regeling.

Een kwartaal eerder, van april tot en met juni, maakten nog zo'n 45.000 werkgevers gebruik van de loonsubsidie. In het voorjaar van 2020 kregen de meeste bedrijven loonsteun: zo'n 140.000. Een bedrag van bijna 8 miljard euro werd toen aan deze bedrijven overgemaakt.

In oktober zou het steunpakket, waaronder deze zogeheten NOW-regeling, stoppen. Daarmee zou deze zesde ronde steun de laatste zijn. Eind november maakte het kabinet bekend het steunpakket weer in te voeren vanwege de verscherpte coronamaatregelen. Mogelijk wordt deze week bekend wanneer dat loket voor de zevende ronde steun opent, zegt het UWV.

Voorbereiding ziekenhuizen in Zuid-Afrika op omikron-patiënten

Zuid-Afrika bereidt zich voor op meer ziekenhuisopnames nu de omikronvariant oprukt en het land in een vierde coronagolf is beland, zegt president Cyril Ramaphosa. De meeste nieuwe besmettingen zijn met de nieuwe variant. Het aantal besmettingen is vorige week opgelopen van zo'n 2300 op maandag tot meer dan 16.000 op vrijdag.

Ramaphosa roept de Zuid-Afrikanen op zich te laten vaccineren. "We hebben genoeg vaccins, vaccinatie is essentieel voor het herstel van de economie. Hoe meer mensen zijn gevaccineerd, hoe meer sectoren we weer kunnen openen."

De Nationale Corona Commandoraad komt binnenkort met een nieuwe stand-van-zaken en dan kunnen we bekijken welke verdere maatregelen we moeten treffen, zei de president.

Wetenschappers in Zuid-Afrika en andere landen proberen zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over de besmettelijkheid van de omikronvariant, het ziektebeeld en resistentie tegen de huidige coronavaccins.

Strengere coronaregels in werking in Italië

In Italië gelden vanaf vandaag strengere coronaregels. Mensen die niet zijn gevaccineerd of hersteld van corona worden in een deel van het sociale leven niet meer toegelaten. De 2G-regel geldt onder meer in restaurants, bioscopen, discotheken en voetbalstadions. Dat duurt tot minimaal 15 januari.

In hotels en lokaal verkeer geldt de 3G-regel: daar kunnen ook mensen met een negatieve coronatest terecht. Mensen hebben een groene pas, zoals het in Italië wordt genoemd, nodig voor de trein, bus of metro.

Voor buitenlandse wintersporters in Italië geldt op de pistes geen beperking, maar voor skiliften en -gondels geldt de 3G-regel en in de skihutten 2G.

'Winkelen in de buurt wint terrein ten koste van de grote stad'

Winkelen in de buurt is door de coronapandemie weer populairder geworden. Veel mensen mijden de drukte van "de grote stad", schrijft het AD. De leegstand in middelgrote plaatsen daalt, terwijl de winkelstraten in de steden minder klanten hebben, schrijft de krant op basis van onderzoek van ABN Amro, INretail en Locatus.

Een dagje winkelen is minder populair geworden, maar verszaken als bakkers en traiteurs doen het goed en ook woonwinkels draaien prima. Verder hechten de consumenten waarde aan rustige, ruime en schone winkels. Vooral vrouwen hechten veel waarde aan die rust, aldus het onderzoek.

Duizenden aanmeldingen bij GGD na oproep voor hulp bij boostercampagne

Bij de GGD GHOR hebben zich de afgelopen dagen bijna tienduizend mensen gemeld om te helpen bij het zetten van boosterprikken. De organisatie deed vrijdag een oproep aan mensen die bereid zijn te helpen om zich te melden via ggdreservisten.nl. Vanuit dit centrale punt wordt bekeken wie op welke plek kan worden ingezet.

Er hebben zich mensen aangemeld die in de zorg werken of hebben gewerkt, zoals tandartsen en medisch studenten, zegt projectleider personeel en opleiding Katie Harley in het NOS Radio 1 Journaal. Burgers die zich willen inzetten, kunnen helpen in niet-medische functies, zoals host, ID-controleur bij de ingang of ehbo'er. Onder de aanmeldingen zijn bedrijven die hun personeel tijdelijk willen uitlenen en mensen uit de horeca.

GGD GHOR hoopt de mensen die zich hebben aangemeld zo snel mogelijk te kunnen inzetten. Wel moet eerst worden gecontroleerd of ze over de juiste diploma's en vaardigheden beschikken.

Gereformeerde Gemeenten: de supermarkt mag brood verkopen tot acht uur, dan mogen wij levensbrood uitdelen

Trouw meldt dat kerken van de Gereformeerde Gemeenten ook na 17.00 uur open blijven, hoewel het kabinet oproept 's avonds contacten te beperken en de meeste winkels om die tijd moeten sluiten. Het orthodox-christelijke kerkgenootschap zegt dat de diensten "essentieel zijn voor het geestelijk welzijn". Wel is het de bedoeling dat de bijeenkomsten voor 20.00 uur afgelopen zijn, als ook de supermarkten dicht moeten.

"We maken met schroom, maar overtuiging gebruik van de grondwettelijke vrijheid van godsdienst", legt voorganger Wijnand Zondag uit in de krant. Hij wijst erop dat voor kerken de sluitingstijd een advies is. "Als de Albert Heijn 's avonds tot 20.00 uur brood mag verkopen, dan mogen wij toch brood des levens uitdelen?"

Geen coronadip voor wapenhandelaars

De wereldwijde economie mag dan 3 procent zijn gekrompen door corona, de omzet van de honderd grootste wapenfabrikanten steeg met 1,3 procent naar 470 miljard euro. Het is voor het zesde jaar op rij dat de sector groeit. De VS blijft met 41 bedrijven in de top-100 de grootste speler in de sector, rekende vredesinstituut Sipri uit, gevolgd door China en Groot-Brittannië. De wapenindustrie in Rusland kromp.

'Geen examenversoepelingen dit jaar'

Er gelden dit jaar geen uitzonderingen meer voor de schoolexamens, meldt De Telegraaf. De krant heeft een conceptvoorstel van het ministerie van Onderwijs in handen waaruit dat zou blijken.

Vanwege de onderwijsachterstanden mochten examenleerlingen afgelopen schooljaar drie keer een examen herkansen en mochten ze het onvoldoende eindresultaat van een extra vak laten vallen. Hoewel de achterstanden nog niet helemaal zijn weggewerkt, verdwijnen die versoepelingen bij de volgende centrale examens. Wel krijgen de scholen extra geld om gemiste lessen in te halen.

Morgen bespreekt minister Slob de komende examenperiode met vertegenwoordigers uit het onderwijs. Voor de Kerst zouden de plannen dan officieel bekendgemaakt worden.

Claim na datalek GGD

Een nieuwe stichting bereidt een claim voor naar aanleiding van het grote datalek bij de GGD. Duizenden callcentermedewerkers konden gegevens inzien van de 6,5 miljoen Nederlanders die contact hadden gezocht over coronatesten of vaccinaties. Die informatie is verschillende keren doorgespeeld naar criminelen. Een onbekende geldschieter financiert een gezamenlijke gang naar de rechter; als er een schadevergoeding wordt toegekend, krijgt die persoon daarvan 20 procent.

Welkom!

Welkom in het coronablog van maandag 6 december. Het nieuws van gisteren kun je hier vinden.