Leger en partijen Sudan sluiten akkoord, Hamdok terug als premier
Het leger van Sudan en de afgezette premier Hamdok hebben een overeenkomst bereikt waardoor Hamdok kan terugkeren op zijn positie. De partijen hebben afgesproken dat de premier een onafhankelijke regering van technocraten mag vormen en dat alle politieke gevangenen worden vrijgelaten.
Hamdok zegt dat de democratie in het land nu hersteld kan worden. Het is nog niet duidelijk hoeveel macht de premier en zijn kabinet gaan hebben
Maar demonstranten hebben daar hun twijfels over. De grootste protestbeweging, FFC, zegt in een reactie de overeenkomst niet te erkennen. "We geven niets om wat voor akkoord dan ook met deze wrede junta en we zetten alle vreedzame en creatieve middelen in om die neer te halen."
Duizenden demonstranten zijn de straat op gegaan in een reactie op de deal, zeggen ooggetuigen aan persbureaus AFP en Reuters. Ordetroepen zouden traangas hebben ingezet. De burgers vertrouwen het leger niet en vinden dat ze ter verantwoording geroepen moeten worden voor de staatsgreep en het geweld dat daarop volgde.
Staatsgreep
Hamdok werd vorige maand afgezet na een militaire staatsgreep. Hij werd opgepakt en onder huisarrest geplaatst.
De coup werd in het buitenland sterk veroordeeld. In Sudan werd ook geprotesteerd; honderden betogers gingen de straat op, docenten organiseerden een sit-in en er werden wegblokkades opgeworpen in de hoofdstad Khartoem.
Er kwamen tot nu toe volgens medische bronnen zeker veertig mensen om het leven. Hamdok zou de overeenkomst hebben gesloten om verder bloedvergieten te voorkomen.
Leger en burgerbestuurders ruziën
Het hoofd van de militaire raad, generaal Burhan, zei dat de staatsgreep noodzakelijk was om een politieke crisis te voorkomen. Sinds dictator Bashir in 2019 werd verdreven, ruziën het leger en burgerbestuurders over de machtsverhoudingen. Maar de demonstranten menen dat de militairen de macht niet op willen geven en ze daarom de macht grepen.
De staatsgreep op 25 oktober gebeurde namelijk een maand voor de machtsoverdracht aan een burgerregering, zoals was afgesproken in 2019.