Demonstranten werpen barricades op in de straten van Khartoem
NOS Nieuws

Stakingen en betogingen in Sudan, ordetroepen vuren traangas af

Ordetroepen in Sudan hebben traangas afgevuurd om demonstraties op te breken. In verschillende steden gingen honderden betogers de straten op om te protesteren tegen de recente staatsgreep van legerleider Burhan.

Het traangas werd ook ingezet bij een zitprotest van docenten. Zij demonstreerden bij het ministerie van Onderwijs in Khartoem tegen de machtsgreep van het leger. Bij de sit-in zijn meer dan honderd mensen opgepakt.

De demonstranten namen deel aan een tweedaagse campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid. Die was afgekondigd door protestorganisaties die in 2019 de aanjagers waren van massademonstraties die uiteindelijk leidden tot het aftreden van dictator Bashir.

Geen internet

Pro-democratische Sudanezen laten op verschillende manieren zien dat ze het niet eens zijn de legercoup van 25 oktober. Zo zijn er dit weekend wegblokkades opgeworpen in Khartoem; sommige winkels hielden de deuren gesloten als onderdeel van een aangekondigde staking.

Omdat het internet sinds de staatsgreep is afgesloten, is het voor de protestorganisaties lastig hun volledige achterban te bereiken. Daarom werken zij nu met sms-berichten om activisten op de hoogte te brengen.

Bekijk hier de verlaten staten van Khartoem:

Sudanese hoofdstad Khartoem verandert in spookstad

Couppleger Burhan sprak dit weekend met de Arabische Liga, een organisatie van 22 Arabische landen. De Liga heeft het Sudanese leger eerder al opgeroepen om zich aan de afspraken over de democratische transitie in het land te houden. Ook de afgezette premier Hamdok zat bij de gesprekken. Over de uitkomst ervan is nog niets bekend.

Hamdok eist dat politici die tijdens de coup werden opgepakt, weer worden vrijgelaten. Ook wil hij dat de machtsverdeling van voor de staatsgreep wordt hersteld.

Eind oktober maakten de militairen onverwacht een eind aan de overgangsregering die sinds 2019 aan de macht was. De staatsgreep gebeurde een maand voor de machtsoverdracht aan een burgerregering, zoals was afgesproken na het omverwerpen van het regime van Bashir.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl