Ondanks het verbod op toeschouwers gooiden ADO-supporters op het veld in het duel met Telstar.

Vuurwerk, indringers op lege tribunes en blunders in eerste divisie

Indringers op de tribunes, vuurwerk op het veld en een spectaculair gelijkspel van koploper Volendam. De eerste volledige speelronde in de eerste divisie voor lege tribunes dit seizoen is niet onopgemerkt voorbijgegaan.

Bij de derby tussen FC Den Bosch en TOP Oss drong een handjevol supporters van de thuisclub na een klein kwartier met trommels en vuurwerk het stadion binnen.

En in Velsen-Zuid werd het duel tussen Telstar en ADO Den Haag zelfs tien minuten gestaakt, omdat supporters van buiten het stadion vuurwerk het stadion ingooiden. De geel-groene rookpluimen doen vermoeden uit welke hoek dat kwam.

Volendam houdt punt over

Het grootste sportieve vuurwerk kwam echter vanaf De Toekomst waar koploper FC Volendam voor rust door Jong Ajax onder de voet werd gelopen. Binnen twintig minuten had Jong Ajax al vier keer het net gevonden via Max de Waal (prachtige vrije trap), Youri Regeer, Christian Rasmussen en Kenneth Taylor.

Het leed van Volendam-trainer Wim Jonk, die tijdens de Cruijff-revolutie een belangrijke rol speelde in het 'technisch hart' van Ajax en vervolgens op pijnlijke wijze het veld moest ruimen, werd echter verzacht door opzichtige blunders in de Ajax-defensie.

Doelman Jay Gorter mocht bij de 2-1 nog wijzen op zijn verdedigers Enric Llansana en Nordin Musampa, maar bij de 3-2 lag de schuld toch echt bij Gorter zelf.

Jong Ajax-doelman Jay Gorter duikt naar de bal in het duel met koploper Volendam

Hij schoof de bal namelijk pardoes in de voeten van Robert Mühren, die de makkelijkste van zijn vijftien treffers dit seizoen mocht binnenlopen.

Na rust waren de rollen omgedraaid en liet Gorter zien waarom hij vorig seizoen tot de beste doelman van de eerste divisie werd verkozen, met geweldige reddingen op Mühren en Dennis Kaars.

Twee minuten voor tijd maakte Kaars van dichtbij 4-3 en met de laatste actie van de wedstrijd, in de 95ste minuut, zorgde verdediger Denso Kasius met een streep van afstand alsnog voor 4-4.

Weer hattrick Dallinga

Door het gelijkspel van Volendam neemt Excelsior op doelsaldo de koppositie over, al hebben de Rotterdammers een wedstrijd meer gespeeld. De ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen won met speels gemak bij Helmond Sport: 1-5.

Verdediger Siebe Horemans opende na vijf minuten de score. Reuven Niemeijer, de laatste weken sowieso op schot, maakte tien minuten later 2-0.

Het wachten was op een treffer van topscorer Thijs Dallinga en die kwamen er ook: kort na rust prikte hij zijn achttiende, negentiende en twintigste treffer van het seizoen binnen.

Eerder dit seizoen maakte de Groninger er al vier tegen Telstar en FC Den Bosch.

Ook De Graafschap en FC Emmen, de nummers drie en vier, deden wat ze moesten doen om in het spoor te blijven van de bovenste twee. De Achterhoekers wonnen met 0-4 bij hekkensluiter FC Dordrecht. FC Emmen was met 2-0 te sterk voor Jong PSV.

Rentree Elia bij winnend ADO

Bij ADO Den Haag begon Eljero Elia, bijna 17 jaar na zijn eredivisiedebuut namens de Hagenaars, op de bank. Vanaf die plek zag hij hoe de wedstrijd werd verstoord door naar binnen geworpen vuurwerk. In de tijd die daarna werd bijgeteld, maakte Thomas Verheydt de 1-0, maar miste hij even later een levensgrote kans op zijn tweede.

Voordat Verheydt van elf meter mocht aanleggen, discussieerde hij met Vicente Besuijen over wie de strafschop zou mogen nemen. Verheydt won de discussie, schoot de bal op doelman Abdel El Ouazzane en zag vervolgens hoe uitgerekend Besuijen de rebound binnenwerkte.

Ruim een kwartier voor tijd viel Elia alsnog in bij de club waar hij groot werd.

Eljero Elia maakte als invaller zijn rentree bij ADO Den Haag.

FC Den Bosch is slechts achtste, maar deed wel uitstekende zaken in de strijd om de tweede periode. Door de zwaarbevochten 1-0 zege op streekgenoot TOP Oss deelt het de koppositie met Jong Ajax en Excelsior met 16 punten.

Ryan Leijten was de gevierde man met zijn treffer na amper zes minuten, vlak voordat opeens Bossche supporters opdoken op de tribunes. Door toedoen van de woedende doelman Wouter van der Steen kozen de onverlaten snel weer het hazenpad.

NAC Breda - Jong FC Utrecht 1-1

Seizoensrevelatie FC Eindhoven leed na drie spectaculaire zeges op rij weer eens een nederlaag. Op bezoek in Venlo verloor de ploeg van trainer Rob Penders met 2-0 van VVV.

Donkere wolken boven Verbeek

Ook Gertjan Verbeek ging met Almere City opnieuw onderuit. De ploeg van Verbeek kwam kort na rust op achterstand. Toen spits Jonas Arweiler, afgelopen weekend nog goed voor drie treffers tegen Excelsior (4-4), kort daarna miste van elf meter, wist de ervaren oefenmeester dat het weer niet zijn avond zou worden.

Sven Blummel zorgde met twee treffers voor de Maastrichtse zege.

De topzes in de eerste divisie na de zestiende speelronde.