Jonk keert terug in Amsterdam: 'Ik blijf Ajacied, geniet van het spel van Ajax' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"We willen aantrekkelijk en aanvallend voetbal spelen. Dat is waar Johan Cruijff ook voor stond. Als ik naar een stadion ga, dan wil ik vermaakt worden", is FC Volendam-trainer Wim Jonk duidelijk over zijn filosofie.

Die filosofie is niet veranderd sinds zijn pijnlijke vertrek bij Ajax in 2015. Jonk, een van de uitvoerders van de door Cruijff ontketende fluwelen revolutie, moest het veld ruimen als hoofd opleidingen na een onoverkomelijk verschil van mening.

Succesvol trio

In zijn kielzog volgden onder anderen Ruben Jongkind (hoofd talentontwikkeling) en Jasper van Leeuwen (manager jeugdscouting). En laat dat trio nou net zeer succesvol werken in Volendam, zo'n 30 kilometer verderop.

Jonk is als hoofdtrainer het uithangbord bij de huidige koploper in de Keuken Kampioen Divisie, die vanavond op bezoek gaat bij Jong Ajax. Een enigszins beladen terugkeer in Amsterdam, al ziet Jonk dat wat anders.

"Ik blijf een Ajacied. Ik geniet van het spel van Ajax en ik geniet ook van Jong Ajax. Die hebben de laatste weken ook weer mooie dingen laten zien. Het wordt voor ons een interessante en moeilijke wedstrijd."

Wim Jonk in 2011 in de rechtbank van Haarlem naast Johan Cruijff, die een zaak tegen Ajax heeft aangespannen ANP

Technisch directeur Van Leeuwen keert ook terug op sportpark De Toekomst, met gemengde gevoelens. "Het was destijds pijnlijk. Totaal onnodig, rare politiek. Wij hebben een grote rol gespeeld in het zaaien, het oogsten komt altijd later. Daar kan ik wel mee leven."

Jonk blijft ondanks de koppositie kritisch op zijn ploeg. Er zit nog rek in Volendam. "Het is nog lang niet stabiel genoeg om continu bovenin mee te spelen. We hebben nog wat ruimte en ik vind het ook wel mooi dat die jongens dat uitstralen."

Stand in eerste divisie NOS

STER reclame