ANP
NOS Voetbal

Hoe zanger Jan Smit FC Volendam naar de eredivisie wil brengen

"Ik zeg altijd maar: 'Ik bemoei me met alles, behalve het voetbal.'" Het is hoe zanger Jan Smit zijn rol als bestuurslid cultuur, media en commercie bij FC Volendam omschrijft.

Al sinds 2013 maakt Smit deel uit van het Volendam-bestuur en nu lijkt de tijd rijp om te oogsten. Volendam bezet momenteel de vijfde plaats in de eerste divisie en speelt dus mee om promotie naar de eredivisie.

"We hebben vorig jaar de doelstelling uitgesproken om binnen drie jaar te promoveren. Dat begon met het binnenhalen van 'Team Jonk'. Voor ons als kleine club is het geweldig dat Wim Jonk met zijn staat van dienst, als echte Volendammer, de uitdaging met ons is aangegaan. Op dat moment voel je dat er iets gaat gebeuren", vertelt Smit.

Twaalf wedstrijden ongeslagen

Vorig seizoen stond Volendam derde toen door de coronapandemie een abrupt einde aan de competitie kwam. De start van dit seizoen verliep stroef voor de ploeg van Jonk, maar inmiddels is 'het andere Oranje' al twaalf wedstrijden op rij ongeslagen. Vanavond wacht de confrontatie met directe concurrent NAC Breda, dat één punt achter Volendam staat.

Ik kom nooit in de kleedkamer. Daar heb ik niks te zoeken.

Jan Smit, bestuurslid FC Volendam

Voor Smit was de slechte start geen reden om bij Jonk aan te kloppen. "Zoals Wim zich muzikaal niet met mij bemoeit, zo bemoei ik me niet met voetbal. Hij en zijn mannen hebben een visie, een plan en daar wijken ze niet van af. Ik ga toch niet uitleggen wat hij moet doen? Daar heb ik geen verstand van."

"Net als menig voetbalkenner denk ik dat misschien wel, maar als Wim begint over tactiek of spelopvatting, dan haak ik af. Je komt niet in de buurt bij wat hij allemaal in zijn hoofd heeft. Ik kom ook nooit in de kleedkamer. Daar heb ik niks te zoeken. Ik vind het ook raar als een voorzitter of bestuurslid vindt dat hij daar thuishoort. Daar ben ik niet voor aangesteld. Ze zien me aankomen zeg..."

'Niet goed? Geld weg-garantie'

Nee, de kracht van Jan Smit zit in het enthousiasmeren van mensen en ze overtuigen om te investeren in Volendam. Zo is er een spelersfonds opgericht waar nu zo'n drie miljoen euro in zit. "Ik zit er zelf ook in, ja. Want op het moment dat je bij mensen aankomt met de vraag of ze geld in de club willen steken, is vaak de eerste vraag: 'Wat doe je zelf?' Logisch, want dat geeft aan hoeveel vertrouwen je erin hebt."

"Frans van Seumeren (suikeroom van FC Utrecht, red.) zei ooit tegen mij: 'Stop nooit geld in een voetbalclub, want dat ben je kwijt.' Als sponsor is dat ook zo, dan geef je het uit clubliefde. Maar als het geld uit het spelersfonds niet terug zou komen, zou ik dat ook prima vinden. Want het is mijn club, mijn passie, mijn tweede liefde. Een soort 'Niet goed? Geld weg-garantie'", zegt Smit met een knipoog.

ANP
20 mei 2009: Jan Smit (m), Nick & Simon en de 3J's worden hoofd- en shirtsponsor bij FC Volendam

Nu het in deze coronatijd niet mogelijk is om op te treden, steekt Smit veel tijd in FC Volendam. Maar dat het ook te gek kan gaan, merkte de zanger vorig jaar november. "Toen ben ik wel een beetje omgevallen, tegen een burn-out aangelopen. Niet alleen door mijn carrière, maar ook door wat ik achter de schermen voor de club deed."

"Toen 'Team Jonk' en dat spelersfonds er kwamen, moest er zo veel gebeuren. Ik was soms tien uur per dag, vijftig uur in de week met de club bezig. Je kunt telefonisch heel veel vanuit de auto en vanuit huis doen, maar ik ging op pad, het land door. Mensen overtuigen kan alleen door zelf aanwezig te zijn. Op die manier kan ik mijn passie het beste op mensen overbrengen. Maar dat was natuurlijk veel te veel."

Volendammers in de Champions League

De energie van Smit heeft FC Volendam wel een boost gegeven. Want ook qua jeugdopleiding staat de club er goed op. "Marco Tol, Jari Vlak, Alex Plat en Mike Eerdhuijzen, allemaal Volendamse jongens die het eerste hebben gehaald. Je wilt uiteindelijk dat ze stabiele eredivisiespelers worden en de Champions League gaan halen. Hoe gek en ver weg dat ook klinkt. Dat is ook waar 'Team Jonk' voor staat. Als je niet durft te dromen, kom je nergens."

Maar eerst die promotie naar de eredivisie. Want sinds de laatste degradatie in 2009 speelde Volendam niet meer op het hoogste niveau. Smit: "Ik denk wel dat dit het momentum is. Alle neuzen staan dezelfde kant op, en dat is weleens anders geweest. Wij zijn echt van plan om dit seizoen te promoveren. Hoe dan ook."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl