NOS NieuwsAangepast

Zorgen om besmettingen basisscholen: 'Hier liggen ouders wakker van'

Door het hoge aantal besmettingen onder basisschoolleerlingen sluiten steeds meer scholen tijdelijk hun deuren. De besmettingen kunnen voor de meeste kinderen geen kwaad, maar op scholen geeft een coronabrandhaard wel veel onrust, vertellen een basisschooldirecteur, een medewerker en ouders. Niet in de laatste plaats omdat kinderen ook volwassenen kunnen besmetten.

Op basisschool De Laak in Wamel, bij Tiel, ging het hard. Vorige week maandag kreeg directeur Wencke Müskens te horen dat een leerling positief was getest. Op woensdag waren dat er al meer, en de bron van de besmettingen was niet duidelijk. "In overleg met de GGD heb ik toen besloten om de groep waar die leerlingen in zitten naar huis te sturen. Maar daarna kregen we nog meer meldingen. In het weekend moest er nog een groep in quarantaine."

Op maandagochtend bleek zo'n beetje de helft van de kinderen van de school thuis te zitten. "Niet eens omdat ze allemaal zelf besmet waren, maar omdat broertjes en zusjes bijvoorbeeld moesten thuisblijven om getest te worden. Toen dacht ik: ik bel weer met de GGD, want volgens mij is het beter om een paar dagen online les te geven."

De school is nu al een aantal dagen dicht, net als een andere basisschool in de buurt. Een vervelende beslissing, vindt Müskens, "maar wel de enige keuze die we konden maken op dit moment".

'Risico neem je mee naar huis'

De directeur zag dat leerlingen erg onrustig werden van de vele besmettingen onder klasgenootjes. "Ze vroegen zich steeds af of ze zelf ook besmet waren. En leraren moesten in de klas ook dealen met die onrust en de vragen van ouders."

Een medewerker van een andere basisschool (haar naam is bekend bij de redactie) wil alleen anoniem vertellen over de besmettingen onder leerlingen - uit vrees voor reacties van ouders. Zij zegt dat ook leraren in groten getale besmet raken, en dat bij haar op school nu twee collega's positief getest zijn. "Je staat iedere dag voor een groep, je neemt risico, en dat neem je mee naar huis. Maar we hebben geen keuze."

De ervaring van de medewerker wordt onderschreven door cijfers van het RIVM, die op verzoek van onderwijsbond AOb werden uitgesplitst. Daaruit blijkt dat 21 procent van het basisschoolpersoneel in de afgelopen anderhalf jaar corona heeft gehad. Onder een gemiddelde groep Nederlanders tussen 18 en 69 jaar was dat 13 procent.

Kinderen worden voortdurend met een snotneus naar school gestuurd.

Anonieme medewerker van een basisschool

De onderwijskracht zegt zichzelf om de dag te testen. "En iedere dag als ik een beetje verkouden ben." Verkouden kinderen die niet zwaar hoesten, geen koorts hebben en niet benauwd zijn, mogen volgens de richtlijnen gewoon naar school. Maar ze vindt dat ouders van leerlingen alerter zouden moeten zijn op klachten bij hun kinderen. "Ik snap dat je niet voor iedere snotter gaat testen, maar kinderen worden wel voortdurend met een snotneus naar school gestuurd. Ik vind dat onbegrijpelijk."

De meeste ouders zien hun kinderen natuurlijk het liefst op school zitten, maar voor de zorgen van docenten en medewerkers is begrip, zegt Marjet Winsemius van stichting Voor Werkende Ouders. "Iedereen doet zijn stinkende best en dichtgaan is het laatste wat ze willen."

Ook op basisschool De Laak werd het nieuws over de tijdelijke sluiting gelaten ontvangen, zegt de directeur. "Ouders baalden wel een beetje, maar begrepen de beslissing en ze hebben thuis de schouders er weer onder gezet. Niemand zei: dit kan niet."

Toch maken veel ouders zich wel degelijk zorgen over de situatie op de scholen van hun kinderen. "We worden overstelpt met meldingen", zegt Winsemius. "Er zijn zorgen over het inhalen van vertragingen in het leren, wat nu niet lukt. Ook over de gezondheid van hun kinderen en over de vraag of er weer een nieuwe lockdown komt liggen ouders wakker."

Winsemius zou graag zien dat de capaciteitsproblemen bij teststraten snel worden opgelost. Ook hekelt ze de onduidelijke regels van de overheid over het 'snottebellenprotocol' en de quarantaine voor huisgenoten van besmette personen.

Directeur Müskens hoopt in ieder geval dat haar school volgende week weer open kan. "Ik ben optimistisch gestemd. Vandaag of morgen krijgen we via ouders de testuitslagen van kinderen die al in quarantaine zaten. De rest wordt morgen of zaterdag getest. Zondag heb ik zicht op hoeveel kinderen er naar school mogen. Als dat de meerderheid is, gaan we open en ben ik heel blij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl