Peng Shuai op de Australian Open in 2019
NOS Nieuws

Zaak vermiste tennisser Peng Shuai 'niet ongewoon in China'

De Chinese tennisster Peng Shuai is al weken niet meer in het openbaar verschenen, sinds ze begin november de voormalig vicepremier Zhang Gaoli van seksueel misbruik betichtte. Ze is niet het eerste bekende gezicht waarbij dat gebeurt in China. "Het is niet ongewoon dat prominenten tijdelijk van het toneel verdwijnen in China", zegt Ties Dams van onderzoeksinstituut Clingendael. "De Communistische Partij geeft hiermee een duidelijk signaal af: iedereen kan aangepakt worden."

Gisteren verscheen via Chinese staatsmedia een schriftelijke verklaring waarin Peng zou schrijven dat "verhalen over het seksueel misbruik niet kloppen". De vraag is in hoeverre deze verklaring echt van de toptennisser afkomstig is.

De internationale tennisbond WTA gelooft namelijk van niet. "Ik kan moeilijk geloven dat Peng Shuai de e-mail heeft geschreven die we hebben gekregen", zei Steve Simon, de voorzitter van de profbond voor tennissters, in een reactie.

De verklaring die van Peng afkomstig zou zijn:

Tennissers als Naomi Osaka en Novak Djokovic maken zich ook zorgen; Osaka zegt in shock te zijn en Djokovic hoopt dat de winnares van het dubbelspel van Wimbledon in 2013 en het dubbelspel op Roland Garros in 2014, snel weer gevonden wordt.

De zaak van Peng is niet de eerste metoo-zaak in China; recentelijk is een zaak voorgekomen van een voormalig stagiair van staatsomroep CCTV tegen een bekende presentator. In deze zaak oordeelde de rechtbank dat er te weinig bewijs was; de stagiair had een video moeten aanleveren of audio moeten laten horen van de strafbare feiten. Maar dat is er in de meeste gevallen niet.

Ook Peng heeft geen bewijsmateriaal, verklaarde ze toen ze haar beschuldigingen uitte. "Er is geen geluidsopname, geen video-opname, alleen mijn vreselijke, maar zeer echte ervaring."

Zoals eerder al gezegd, is Peng niet de eerste persoon in China die tijdelijk verdwijnt. Jack Ma is misschien wel het bekendste gezicht. De oprichter van de Chinese webwinkelgigant Alibaba verscheen maandenlang niet in het openbaar, nadat hij in een toespraak vorig jaar zeer kritisch was geweest over het bankensysteem in China. De ondernemer is intussen wel weer af en toe in het openbaar verschenen en bezocht eind oktober Nederland, voor een bezoek aan Westlandse kassen.

Een andere bekende verdwijning is die van Gui Minhai in 2016. Hij was een uitgever uit Hongkong, van kritische boeken over Chinese regeringsfunctionarissen en politici. Maanden later verscheen hij op de Chinese staatstelevisie en verklaarde hij dat hij zichzelf had aangegeven vanwege een veroordeling van 12 jaar eerder. Daarbij zou hij dronken achter het stuur hebben gezeten en een vrouwelijke studente hebben doodgereden in China.

Waarschuwing

Ook de vermissing in 2018 van een van China's bekendste filmsterren, Fan Bingbing, springt in het oog. Ze verscheen maanden niet in het openbaar, totdat ze in een brief bekendmaakte dat ze zich schuldig had gemaakt aan belastingontduiking. Ze zei zich te schamen voor haar gedrag: "Zonder het goede beleid van de Communistische Partij, de staat en zonder de liefde van het volk is er geen Fan Bingbing."

"Prominente personen duiken vrijwel allemaal weer op met een duidelijk statement", legt Ties Dams uit. "Er worden mensen aangepakt in alle lagen van de bevolking. Dat ook superrijken zoals Jack Ma dit kan overkomen, maakt de waarschuwing naar de samenleving sterker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl