Jack Ma
NOS NieuwsAangepast

Chinese webwinkelmagnaat Jack Ma opgedoken in video

De Chinese zakenman Jack Ma, oprichter van webwinkel Alibaba, heeft na bijna drie maanden weer van zich laten horen. Hij verscheen in een video van 50 seconden, die werd gepost op verschillende Chinese zakenkanalen. Volgens Tianmu News, een nieuwsportaal van een regionale overheidsinstantie, is die vandaag opgenomen.

Bekijk de video hier:

Teken van leven van Jack Ma

Op de financiële markten werd opgetogen gereageerd op de terugkeer van Ma. Op de beurs van HongKong steeg de koers van het webwinkelaandeel Ma's webwinkelplatform Alibaba prompt met 8,5 procent en de voorbeurshandel op Wall Street noteert Alibaba 7,5 procent hoger. Het aandeel Alibaba was sinds de aanpak van het techimperium en de verdwijning van Ma zelf met 30 procent gedaald.

In het filmpje feliciteert Ma ongeveer honderd leraren op het platteland, die dankzij zijn liefdadigheidsfondsen hun opleiding konden volgen, in een live-verbinding. Hij sprak met geen woord over de reden van zijn verdwijning of pogingen de greep op Alibaba te versterken. Ook was uit het beeld niet op te maken waar hij zich bevond.

De Jack Ma Foundation zei in een verklaring dat Ma deelnam aan een online ceremonie van een jaarlijks evenement van een organisatie voor leraren op het platteland.

Jack Ma, die normaal gesproken zeer aanwezig is op sociale media, had sinds 24 oktober niets meer van zich laten horen. Hij hield toen een toespraak in Shanghai, waarin hij zeer kritisch was over het Chinese bankensysteem. Hij had onder meer kritiek op de "kruideniersmentaliteit" van de financiële waakhond, die "vernieuwing tegenhield", volgens Chinese media. Hij riep de banken op het voor ondernemers en starters makkelijker te maken geld te lenen.

De beursgang van de Ant Group, de financiële partner van Alibaba, die voortkwam uit betaalservice Alipay, werd uitgesteld. Over zijn verdwijning deden de wildste geruchten de ronde, onder meer dat hij gevangengenomen zijn of juridische problemen had. Zowel Alibaba als de regering weigerde vragen te beantwoorden.

"Geen zorgen over Ma"

"De toezichthouders zitten overal bovenop, zeker bij de wat innovatievere techreuzen", zegt correspondent Sjoerd den Daas. "Peking vindt dat het onvoldoende controle heeft op die online platforms, die liggen onder een vergrootglas."

In het filmpje was ook te zien dat Ma een school bezocht, dat zou zijn geweest op 10 januari. Hij zou hebben gezegd dat hij zich meer wil bezighouden met zijn liefdadigheidsprojecten.

"De boodschap lijkt te zijn dat iedereen die zich zorgen maakte over Jack Ma dat niet meer hoeft te doen. Hij is er nog, zit niet in de gevangenis en is dus ook niet het land uit gevlucht", zegt Den Daas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl