Peng Shuai
NOS Sport

Zorgen om tennisster Peng, die na beschuldiging van aanranding verdwenen lijkt

Waar is Peng Shuai? Van de 35-jarige Chinese tennisster is al enige tijd niets meer vernomen, nadat ze voormalig vice-premier Zhang Gaoli op het Chinese sociale medium Weibo van seksueel misbruik had beschuldigd.

De wereldtennisbond voor vrouwen WTA heeft zijn zorgen over de situatie van Peng geuit, de belangenbehartiger van de tennissters eist een onderzoek. In de tenniswereld is dit weekend de hashtag #WhereIsPengShuai in het leven geroepen.

Volgens Peng zou voormalig vice-premier Zhang haar tot seks hebben gedwongen. "Ik weet dat iemand van uw statuur, vicepremier Zhang Gaoli, zal zeggen dat u niet bang bent", schreef ze. "Maar hoewel het vergelijkbaar is met een mot die een vlam aanvalt, zal ik de waarheid over u vertellen."

Zhang Gaoli zou Peng Shuai seksueel hebben misbruikt

Peng zei dat Zhang, premier tussen 2013 en 2018 en tot 2018 lid van het hoogste bestuursorgaan van de communistische partij, haar voor het eerst had gedwongen nadat ze was uitgenodigd voor een potje tennis bij hem thuis. "Die middag gaf ik geen toestemming en kon niet stoppen met huilen", schreef ze.

Kort na de beschuldiging werd haar bericht verwijderd en sindsdien is het opvallend stil rondom Peng. Met reden: de Chinese is gewist van websites en sociale media.

"De recente gebeurtenissen in China met betrekking tot een WTA-speler, Peng Shuai, zijn een grote zorg", aldus Steve Simon, de baas van de WTA. "Peng Shuai, en alle vrouwen, verdienen het om gehoord te worden en niet te worden gecensureerd."

WTA-baas Steve Simon

Simon: "Haar beschuldiging over het gedrag van een voormalige Chinese leider met betrekking tot seksueel geweld, moet met de grootste ernst worden behandeld. In alle samenlevingen moet het gedrag waarvan ze beweert dat het plaatsvond, worden onderzocht, niet vergoelijkt of genegeerd."

"We prijzen Peng voor haar opmerkelijke moed en kracht om hiermee naar buiten te treden. We verwachten dat deze kwestie goed wordt afgehandeld, wat betekent dat de beschuldigingen volledig, eerlijk, transparant en zonder censuur worden onderzocht."

Peng won in 2013 het dubbelspel van Wimbledon en was een jaar later in het dubbelspel ook de beste op Roland Garros.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl