De tekst 'Feyenoord' is met rood-witte letters op de East Side Gallery gespoten
NOS NieuwsAangepast

Tientallen hooligans Feyenoord opgepakt in Berlijn

In Berlijn zijn tientallen hooligans van Feyenoord en Union Berlin opgepakt in aanloop naar de wedstrijd tussen de twee clubs vanavond in de Conference League. Het gaat om 58 hooligans van Feyenoord en 13 van Union en een andere club, Energie Cottbus, meldt de Duitse politie.

De politie kreeg signalen dat de 71 aanhangers van plan waren met elkaar op de vuist te gaan. Daarop werden ze aangehouden. Bij de arrestatie werd onder meer vuurwerk gevonden.

Dat vuurwerk werd gisteren ook op straat afgestoken, is te zien in dit filmpje op Twitter:

Het is onduidelijk hoelang de hooligans blijven vastzitten. Bij de wedstrijd in Rotterdam tussen de twee clubs, twee weken geleden, werden er ook al tientallen mensen opgepakt.

De Duitse politie heeft 1900 agenten vrijgemaakt om de wedstrijd in goede banen te leiden. Union Berlin zet zelf ook nog eens 800 ordebewakers in. Ruim 5000 supporters van Feyenoord hebben een kaartje voor de wedstrijd in het Olympiastadion.

Berlijnse Muur beklad

Gisteren werden in Berlijn al twee mannen opgepakt die ervan verdacht worden 'Feyenoord' in graffiti te hebben aangebracht op de East Side Gallery, een restant van de Berlijnse Muur. Ze hebben daarmee een kunstwerk vernield, is de aanklacht.

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb noemt de bekladding een grove belediging. "De Berlijnse muur staat voor het grote offer dat de Duitsers hebben gebracht, daar zijn velen gestorven. De Muur heeft een grote culturele en historische waarde. En precies daar ga je ze beledigen. Dat is echt ongehoord en gevoelloos", zegt hij tegen de regionale omroep Rijnmond.

Feyenoord laat weten dat het alle vormen van wangedrag afkeurt. "Mensen die met bivakmutsen, boksbeugels of ander wapentuig naar Berlijn zijn gekomen, zijn natuurlijk absurd bezig. Hetzelfde geldt voor lieden die op een stuk van de Berlijnse muur graffiti hebben gespoten", zegt een woordvoerder.

"Het vervelende is dat de club er van alles aan doet om mensen van dit volslagen idiote gedrag af te helpen maar - zoals burgemeester Aboutaleb ook al aangaf - er is helaas een groep mensen die zich van niks of niemand nog wat lijkt aan te trekken."

Twee weken geleden kwamen Feyenoord-hooligans ook al in opspraak. Bij de wedstrijd tegen Union in Rotterdam vielen ze bestuursleden van de Berlijnse club aan in een Rotterdams restaurant.

Algemeen directeur Mark Koevermans, die onlangs wegens bedreigingen is opgestapt, sprak daar toen schande van:

Boze Koevermans over aanval Feyenoord-hooligans: 'Verwerpelijk'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl