Tien relschoppers MVV-Roda aangehouden, Grapperhaus om tafel met KNVB
Bij de ongeregeldheden rond de eerstedivisiewedstrijd tussen MVV Maastricht en Roda JC Kerkrade zijn tien mannen aangehouden, van wie zeven nog vastzitten. De aanklachten lopen uiteen van mishandeling, openlijke geweldpleging en wildplassen. De politie zegt mogelijk nog meer mensen aan te houden.
Volgens MVV werd "het feest van 6500 welwillende supporters" gisteren verbruid door twee groepjes van "rond de 25 kwaadwillenden over en weer". De club zegt dat de daders zullen worden opgespoord en gestraft. Samen met de KNVB en gemeente, politie en justitie wordt bekeken hoe dit soort gedrag in de toekomst kan worden voorkomen.
Burgemeester Penn-te Strake van Maastricht voegt eraan toe dat wat gisteren gebeurde "alle verbeelding tartte". Ze zegt dat nog niet duidelijk is wat de rellen van gisteren betekenen voor toekomstige derby's. "Maar dat dit zo niet langer kan, is voor mij helder."
Gewond
De Limburgse derby werd gisteren vlak voor de rust gestaakt, omdat er met vuurwerk werd gegooid. Na de rust werd de wedstrijd op last van de burgemeester definitief afgeblazen. Ook belaagden Roda- en MVV-supporters elkaar en trokken ze het veld op, waar ze slaags raakten met de ME.
Bij het geweld zijn zes agenten en twee stewards gewond geraakt, meldt de politie vandaag. Zij raakten gewond doordat ze werden getroffen door onder meer stoelen en borden. Een van de gewonde agenten moest in het ziekenhuis worden behandeld. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of de relschoppers strafrechtelijk kunnen worden vervolgd.
Deze beelden werden gisteravond door een L1-verslaggever gemaakt:
Het betaald voetbal werd de afgelopen weken overschaduwd door excessief supportersgeweld. Na de Gelderse derby NEC-Vitesse braken twee weken geleden rellen uit, waarbij 23 mensen werden opgepakt. Ook verslaggevers van Omroep Gelderland werden na afloop van het duel belaagd. De omroep heeft besloten geen verslag meer te doen rondom voetbalwedstrijden.
Vorige week werd de clubleiding van Union Berlin aangevallen door Feyenoord-hooligans. Voor aanvang werden zo'n zestig Berlijnse supporters gearresteerd omdat ze uit zouden zijn geweest op rellen. Deze week kwam het nieuws dat Feyenoord-directeur Mark Koevermans opstapt vanwege vergaande bedreigingen aan zijn adres.
Maatregelen
Demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gaat in gesprek met de KNVB over het recente geweld. Daarbij wordt zowel het vertrek van Koevermans als het geweld rond MVV-Roda besproken. Eerder sprak de minister, net als de KNVB, zijn afschuw uit over de ongeregeldheden. Concrete maatregelen blijven tot dusver uit.
Als het aantal incidenten niet vermindert, overweegt de KNVB de straffen voor wangedrag te verhogen, supporters te weren en sneller wedstrijden stil te leggen of te staken. De Nijmeegse burgemeester Bruls opperde onlangs een levenslang stadionverbod voor relschoppers.
Maandag houdt de Regiegroep Voetbal en Veiligheid een extra bijeenkomst, een overleg van de KNVB met burgemeesters, politie en justitie. "Dit geweld moet stoppen, dat staat als een paal boven water", laat de Bredase burgemeester Paul Depla weten, die namens de burgemeesters aanschuift bij het overleg.