Gedupeerden van het toeslagenschandaal demonstreren op de Dam
NOS Nieuws

Gemeenten kritisch op afhandeling toeslagenaffaire: bezwaren bij nieuwe regeling

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) roept de Tweede Kamer op om niet in te stemmen met de nieuwe kabinetsplannen voor de afhandeling van de toeslagenaffaire. In een brief van de VNG aan de Kamer staat dat de aanpak van het kabinet "meer kwaad dan goed doet".

De VNG verwijst in de brief naar een nieuwe regeling voor gedupeerden die nu nog niet worden geholpen. Die regeling is bedoeld voor drie extra doelgroepen: kinderen en ex-partners van gedupeerde ouders, en mensen die met andere toeslagen dan de kinderopvangtoeslag in de problemen kwamen.

De vereniging vindt dat het kabinet met de aanvulling opnieuw beloften doet die het niet kan waarmaken. De gemeenten hebben dan ook "fundamentele bezwaren" en zeggen dat ze voor de nieuwe regelingen de verantwoordelijkheid niet kunnen dragen. "We willen geen toezeggingen doen die we niet kunnen waarmaken", licht Peter Heijkoop, voorzitter van de VNG-commissie Sociale Zaken, in het NOS Radio 1 Journaal toe.

De gemeenten hebben bij de afhandeling van de toeslagenaffaire nauw contact met de gedupeerden. "Het vertrouwen dat wij opbouwen, loopt snel weg als een andere overheid, zoals de Belastingdienst of het kabinet, toezeggingen doet die het niet kan nakomen."

Eerst Catshuisregeling

De gemeenten zouden er de afgelopen maanden bij de demissionaire regering op hebben aangedrongen om eerst de lopende hersteloperatie, de zogenoemde Catshuisregeling, op orde te krijgen. "Tienduizenden gedupeerde ouders wachten op een integrale beoordeling, met nog geen perspectief op hoelang zij nog moeten wachten", schrijft de VNG.

Elke nieuwe regeling leidt volgens de vereniging tot onrust bij gedupeerden, die gemeentemedewerkers veelal niet weg kunnen nemen omdat er veel onduidelijk is.

Kritiek van RvS en Nationale Ombudsman

Eerder waren de Raad van State en de Nationale Ombudsman al zeer kritisch op de afhandeling van de toeslagenaffaire. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, zei eerder over de extra regelingen dat deze ondoordacht zijn en fouten op de loer liggen. Er zou sprake zijn van "een wirwar aan regelingen".

Eerder kwam het kabinet met de zogenoemde Catshuisregeling, waardoor slachtoffers in de affaire recht hebben op 30.000 euro compensatie. De afwikkeling van de Catshuisregeling verloopt tot dusver zeer moeizaam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl