Een demonstratie door gedupeerden van de toeslagenaffaire (mei 2021)
NOS NieuwsAangepast

'Raad van State kraakt compensatieplannen toeslagenaffaire'

De Raad van State heeft volgens NRC forse kritiek op de kabinetsaanpak van de extra compensatie voor slachtoffers van de toeslagenaffaire. De werkwijze is ondoordacht met een groot risico op fouten, stelt de Raad van State in een ongepubliceerd advies dat de krant heeft ingezien.

Er zou sprake zijn van "een wirwar aan regelingen", met het gevolg dat "de democratische legitimatie en kwaliteit van de besluitvorming en wetgeving ernstig onder druk komen te staan". Door steeds beloftes te doen en zo hoge verwachtingen te scheppen bij gedupeerden is de hersteloperatie te complex geworden, concludeerde de RvS vorige maand in een advies.

Extra groepen

Eerder kwam het kabinet tot de zogenoemde Catshuisregeling, waardoor slachtoffers in de affaire recht hebben op 30.000 euro compensatie. Ondertussen werken ministeries aan een nieuwe regeling, waarmee gemikt wordt op drie extra doelgroepen: kinderen en ex-partners van gedupeerde ouders, en slachtoffers die met andere toeslagen dan de kinderopvangtoeslag in de problemen kwamen.

Komende dinsdag willen ministers knopen doorhakken, stelt NRC op basis van ingewijden, omdat er voor deze groep nog amper iets zou zijn vergoed. De druk om snel te handelen loopt op. Zo meldde het CBS dinsdag dat ruim duizend kinderen van toeslagenslachtoffers tussen 2015 en 2020 uit huis zijn gezet.

Vastgelopen

Maar gemeenten vrezen dat voor de komende regeling, net als bij de Catshuisregeling, veel meer aanvragen binnenkomen dan de overheid aankan. Daardoor liep dit jaar de afhandeling van de compensatie volledig vast. De krant zegt dat gemeenten volgende week met het kabinet in gesprek gaan over de compensatieplannen.

Op 15 januari viel het kabinet-Rutte III vanwege de toeslagenaffaire. Tienduizenden ouders waren in de problemen geraakt doordat zij ten onrechte als fraudeur werden behandeld en toeslagen moesten terugbetalen. Daarbij zijn de beginselen van de rechtsstaat geschonden, concludeerde een parlementaire ondervragingscommissie. Het demissionaire kabinet heeft extra miljarden vrijgemaakt om gedupeerden te compenseren.

NOS op 3 maakte deze uitlegvideo over het debacle:

Toeslagenaffaire. De ellende uitgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl