Australië komt toch nog met klimaatdoel: CO2-neutraal in 2050
Vijf dagen voor het begin van de wereldwijde klimaatconferentie in Glasgow heeft Australië bekendgemaakt dat het in 2050 klimaatneutraal wil zijn. Dat wil zeggen dat het land dan meer CO2 opneemt dan het uitstoot dankzij compenserende maatregelen. Australië, een van de landen met de grootste CO2-uitstoot én grootexporteur van gas en steenkool, lag zwaar onder vuur omdat het lange tijd weigerde met een klimaatdoel op de proppen te komen voordat 'Glasgow' van start gaat.
Premier Scott Morrison zei bij de bekendmaking tegen de pers dat Australiërs vragen om actie tegen klimaatverandering. "Maar ze willen ook hun werk behouden en de kosten van levensonderhoud beperkt houden." Morrison moet laveren tussen de roep om actie tegen de opwarming van de aarde van een groot deel van de bevolking en zijn achterban op het platteland die niets ziet in klimaatmaatregelen.
Critici wijzen erop dat het nieuwe klimaatdoel slechts een voornemen is en niet in wetgeving wordt vastgelegd. Ook liet Morrison niet weten met welke maatregelen het land klimaatneutraal moet worden. Hij denkt zeker niet aan een inperking van de fossiele industrie, maar leunt zwaar op technologische innovatie om de CO2-uitstoot te compenseren en ook duurzame energiebronnen te ontwikkelen. Daarvoor maakt hij omgerekend bijna 13 miljard euro vrij.
De oppositie wijst erop dat Australië niet afhankelijk kan blijven van kolen- en gasexport, omdat de wereld van fossiele energiebronnen af wil. De oppositiepartijen verwijten Morrison dat hij niet nadenkt over de overgang naar duurzame energie, en daarmee de arbeidskrachten in de kolen- en gassector die straks werkloos zullen zijn, aan hun lot overlaat.
Vanaf 31 oktober spreken bijna 200 landen in het Schotse Glasgow over maatregelen tegen klimaatverandering. De deelnemers kregen het verzoek om hun plannen en ambities van tevoren bekend te maken. De conferentie duurt tot 12 november.