Turkije ziet af van wegsturen ambassadeurs na gezamenlijk Twitter-statement
De Turkse president Erdogan komt terug van zijn dreigement om de ambassadeurs van tien westerse landen, onder wie die van Nederland, het land uit te zetten. Hij neemt genoegen met een statement dat de betrokken landen vanmiddag twitterden, en dat erop neerkomt dat ze zich niet bemoeien met de interne aangelegenheden van Turkije.
Erdogan zei dit weekend dat de ambassadeurs van de VS, Nederland en acht andere landen weg moesten uit Turkije omdat ze zich in een gezamenlijke verklaring hadden uitgesproken voor de vrijlating van de ondernemer en filantroop Osman Kavala. Turkije moet zich aan een uitspraak van het Europese Hof van Justitie houden, vinden ze.
Kavala zit al vier jaar zonder proces in de cel omdat hij anti-regeringsdemonstraties zou hebben gefinancierd en betrokken zou zijn geweest bij de mislukte staatsgreep in Turkije in 2016.
Maar de betrokken landen hebben nu dus getwitterd dat ze zich houden aan de regels van het diplomatieke verkeer, ofwel: zich onthouden van uitspraken over gevoelige kwesties.
Zo ook de Nederlandse ambassadeur De Kwaasteniet:
Het werd meteen duidelijk dat Turkije die verklaring voldoende vindt. Het officiële Turkse persbureau Anadolu, dat altijd het standpunt van de regering vertolkt, omschreef de tweets als "een stap terug" van de westerse landen en meldde dat Erdogan het gebaar "verwelkomde".
Toen de tweets verschenen begon het Turkse kabinet juist aan overleg onder leiding van Erdogan, waarin de zaak besproken werd. De president zou op eigen houtje hebben gehandeld en zijn dreigement zou ook binnen het kabinet slecht zijn gevallen. Formeel is niet de president, maar de minister van Buitenlandse Zaken verantwoordelijk voor diplomatieke relaties.
In de Tweede Kamer is met verbazing gereageerd op de ontwikkelingen van vanmiddag: daar wordt de Twitter-verklaring van de tien landen door verschillende partijen opgevat als zwichten voor het machtsvertoon van Turkije.