NASA: eerste (nog onbemande) maanvlucht met nieuwe raket in februari
De nieuwe raket waarmee NASA de komende jaren weer mensen naar de maan wil sturen, gaat in februari volgend jaar zijn eerste - nog onbemande - vlucht maken. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie bekendgemaakt.
De 111 meter hoge raket, het Space Launch System (SLS), moet de Orion-capsule, het ruimteschip voor de toekomstige maanreizigers, in een baan om de maan brengen. De capsule zal daarna met hulp van Europese motoren terugkeren naar de aarde.
Het is de eerste vlucht in het Artemis-programma. Met de Artemis-missies wil NASA voor het eerst in bijna een halve eeuw weer astronauten naar de maan brengen. Het slagen van de onbemande missie is een voorwaarde voor het doorgaan van de volgende vlucht om de maan in 2023, die wel bemand zal zijn.
NOS op 3 maakte in 2019 deze explainer over het nieuwe maanprogramma:
De raket moet in februari binnen 15 dagen worden gelanceerd. Als het in die periode niet lukt de raket te lanceren, is er twee weken later een nieuwe mogelijkheid. Na de lancering moet de Orion-capsule na 26 dagen weer terug zijn op aarde.
De aankondiging van NASA volgde een dag nadat het laatste onderdeel op de raket was geplaatst. In december zal het gevaarte naar het lanceerplatform op Cape Canaveral worden getransporteerd. In januari is er een repetitie van de lanceerprocedure gepland.
Op deze beelden is te zien hoe de Orion-capsule als laatste onderdeel op het SLS wordt gehesen:
De ontwikkeling van de nieuwe maanraket, dia al onder eerste regering van president Obama begon, heeft jaren vertraging opgelopen en is miljarden dollars duurder uitgevallen dan oorspronkelijk gepland.
Als er geen nieuwe vertragingen optreden zouden in 2024 voor het eerst sinds 1972 astronauten op de maan kunnen lopen. Daarvoor ontwikkelt SpaceX voor NASA een speciale versie van zijn Starship-ruimtevaartuig, die als maanlander moet dienen.