Rellen bij het Goffertstadion na de derby NEC - Vitesse
In samenwerking met
Omroep Gelderland

Omroep Gelderland niet meer naar voetbalduels en risicodemonstraties

Omroep Gelderland doet geen verslag meer van ongeregeldheden bij voetbalwedstrijden en risicodemonstraties. Dat zegt hoofdredacteur Sandrina Hadderingh, nadat er gistermiddag opnieuw een verslaggeversteam van de regionale omroep is belaagd door "zogenaamde fans".

"Het is heel bitter, maar we blijven vanaf nu weg bij voetbalwedstrijden", zegt Hadderingh. "Het is onmogelijk om buiten het stadion verslag te doen van gebeurtenissen."

Gistermiddag werd een verslaggever verbaal lastig gevallen en aangereden door een scooter bij het Goffertstadion in Nijmegen. Voetbalclub NEC verloor daar de streekderby van Vitesse met 1-0 . "We overwegen aangifte te doen en doen zeker een melding bij PersVeilig", benadrukt Hadderingh.

Niet de eerste keer

Het is het zoveelste incident voor Omroep Gelderland. Eerder dit jaar werden journalisten van de omroep achtervolgd door boze "fans" van De Graafschap nadat hun club een promotiekans had verspeeld. De journalisten konden net op tijd hun auto bereiken. Een journalist van een ander medium kreeg klappen.

Volgens Hadderingh lijkt het of bedreigingen inmiddels bij het vak horen. "Maar dat is natuurlijk onzin. Onze mensen moeten veilig hun werk kunnen doen en dat kan vandaag de dag op veel plekken niet meer." Ze wil haar personeel daarom niet langer blootstellen aan mogelijke incidenten in de toekomst.

'Nieuw dieptepunt voor journalistiek'

Marcel Gelauff, voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren, spreekt van een "schokkend besluit". Hij vindt het wel begrijpelijk, omdat Omroep Gelderland kiest voor de veiligheid van journalisten. "Dit is absoluut een nieuw dieptepunt voor de journalistiek", zegt Gelauff.

Ook Peter ter Velde, projectleider bij PersVeilig, begrijpt de beslissing van Omroep Gelderland, maar noemt het "een in en in triest besluit". Dat het zo ver heeft moeten komen dat het werk van journalisten onmogelijk wordt gemaakt, is volgens hem "niet best".

Op dit moment worden journalist in het hele land belaagd, zegt Ter Velde. Veel mediaorganisaties zijn daarom bezig met veiligheid. Zo wordt beschermende kleding zoals steekwerende vesten aangeschaft, worden logo's van auto's van mediaorganisaties verwijderd en zetten veel mediaorganisaties beveiligers in om hun mensen te beschermen.

"Maar als het zo ver gaat dat mediaorganisaties vanwege de veiligheid van hun medewerkers dan maar verhalen laten zitten en besluiten om er niet meer naartoe te gaan? Dat is een besluit dat zó ver gaat."

Vrije pers is pijler van de rechtsstaat

"De essentie van het journalistieke vak is om daar te zijn waar het nieuws is", zegt de projectleider van PersVeilig." Als dat onmogelijk wordt gemaakt, dan verdwijnt een groot deel van de persvrijheid." En daarmee staat de vrije pers, een van de pijlers van de rechtsstaat, onder druk.

Als journalisten geen verslag meer kunnen doen, dan is "het einde echt zoek", zegt Ter Velde. "Dan pas je een soort zelfcensuur toe. Ik hoop dat mensen inzien dat media belangrijk zijn in onze rechtsstaat."

Online verslag voetbalwedstrijden

Omroep Gelderland blijft wel online verslag doen van voetbalwedstrijden. "We zijn in het stadion relatief veilig. Helaas is het interviewen van fans in het stadion verboden. ESPN claimt de rechten en duldt geen andere camera's in het stadion. We zijn voor nieuwsverslaggeving dus aangewezen op de publieke ruimte en die is niet veilig", zegt hoofdredacteur Hadderingh.

Ook bij risicodemonstraties zet de regionale omroep voortaan geen verslaggevers meer in.

Advertentie via Ster.nl