In 2019 werden al stenen door de ramen gegooid bij Groeneveld
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Molotovcocktail door raam gegooid bij Groningse journalist

Bij de Groningse journalist Willem Groeneveld is afgelopen nacht een molotovcocktail door het raam gegooid. De journalist van de lokale nieuwssite Sikkom kon het vuur in zijn huis zelf doven.

De politie wil tegen RTV Noord over de aanleiding niets kwijt.

Vaker geïntimideerd

Groeneveld is vaker slachtoffer geweest van intimidatie. Twee jaar geleden werden er stenen door de ramen van zijn huis gegooid nadat hij een reeks kritische artikelen over huisjesmelkers en verhuurders had geschreven.

Eerder deze zomer stonden er opeens zo'n dertig fietsen voor zijn huis, nadat hij een artikel had gepubliceerd over het weghalen van fietsen van een stoep door een vastgoedondernemer.

Een aantal dagen later ging de dochter van de ondernemer met een accordeonist naar het huis van Groeneveld om hem te 'feliciteren' met zijn verjaardag. Ook verschenen het adres en telefoonnummer van de journalist op Facebook.

Gemeenteraad nam stelling

Zowel Groeneveld als Sikkoms moederbedrijf NDC Mediagroep deed aangifte. De gemeenteraad van Groningen, met uitzondering van de PVV, sprak zich uit tegen de intimidaties en de burgemeester noemde de gedragingen van de vastgoedondernemer onaanvaardbaar.

Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt het gooien van de molotovcocktail "een moordaanslag". "Het is met geen pen te beschrijven dat je als journalist zo kwetsbaar bent, dat je wordt doodgeschoten of er een molotovcocktail door je ruit vliegt. Dan gaat er iets echt niet goed in de samenleving, en daar moeten we het over hebben," zegt Bruning tegen NPO Radio 1.

De NVJ lanceerde in november 2019 met het Genootschap van Hoofdredacteuren het platform Persveilig, dat samen met de politie en het Openbaar Ministerie geweld tegen journalisten aanpakt.

'Verontrustend en schokkend'

Directeur Evert van Dijk van NDC Mediagroep, de werkgever van Groeneveld, noemt het incident van vannacht schokkend en zorgwekkend. "Willem heeft al langer last van bedreigingen en intimidaties en het wordt steeds erger. Waar eindigt dit? De schrik zit er goed in, maar gelukkig is het niet erger geworden dan het nu is."

Van Dijk zegt dat er maatregelen getroffen worden om de veiligheid van Groeneveld te waarborgen, maar hij wil niet zeggen wat voor maatregelen dat zijn.

Het is niet duidelijk of het gooien van de molotovcocktail verband houdt met de eerdere incidenten.

Advertentie via Ster.nl