Supporters van De Graafschap vannacht bij het stadion in Doetinchem
NOS NieuwsAangepast

Journalisten belaagd bij stadion De Graafschap

Supporters van De Graafschap hebben vannacht bij het stadion van de eerstedivisieclub in Doetinchem journalisten belaagd. Onder anderen een fotograaf was het doelwit. Een collega van hem zegt tegen het ANP dat de man door vijf mensen werd besprongen en geslagen.

Bij De Vijverberg waren ongeveer 200 supporters bij elkaar gekomen om de spelersbus te onthalen na de uitwedstrijd tegen Jong Ajax. De club had kunnen promoveren, maar liep dat mis door een gelijkspel. Woensdag krijgt De Graafschap een herkansing.

De supporters staken vuurwerk af en belaagden daarna aanwezige media. Journalisten besloten daarop te vertrekken, meldt Omroep Gelderland. De politie heeft niemand aangehouden, maar gaat wel camerabeelden bekijken en ander nader onderzoek doen. Een woordvoerder zegt dat het de fotograaf vrij staat om aangifte te doen van het voorval.

'Dit is niet te tolereren'

Burgemeester Boumans van Doetinchem veroordeelt de actie van de fans tegen onder anderen de persfotograaf. Volgens hem stelden ze het niet op prijs dat hij met veel belichting foto's wilde maken. "Dat leidde tot duw- en trekwerk en daarbij heeft hij zijn duim bezeerd, zo heb ik begrepen", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Laat ik duidelijk zijn: dit is niet te tolereren."

Vanwege de coronamaatregelen had Boumans fans van tevoren opgeroepen om thuis te blijven, maar hij had er al rekening mee gehouden dat mensen die oproep aan hun laars zouden lappen. "We weten dat voetbalsupporters wat onrembaar zijn nu het spannend wordt in de competitie, dus je moet voorbereid zijn."

De autoriteiten kozen er bewust voor om niet hard in te grijpen. "Je moet je altijd afvragen wat het effect daarvan is", aldus Boumans. "Bovendien was de actie overwegend rustig en vriendelijk. Alleen een aantal mensen die vervelend waren, zijn op de bon geslingerd."

Journalisten vaker aangevallen

De afgelopen maanden waren journalisten en fotografen meerdere keren doelwit van geweld. Zo werden journalisten belaagd door kerkgangers in Urk en Krimpen aan den IJssel toen ze verslag wilden doen van drukbezochte kerkdiensten.

Vorige maand werd een persfotograaf met zijn vriendin aangevallen in Lunteren. Ze werden in hun auto door een shovel de sloot in geduwd. Het Genootschap van Hoofdredacteuren noemde dat "een nieuw dieptepunt in de omstandigheden waarin journalisten hun werk moeten doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl