De Sionkerk in Urk
NOS NieuwsAangepast

Hoofdredacteuren: politie had direct moeten ingrijpen bij geweld tegen journalisten

De politie had gisteren direct moeten ingrijpen, toen journalisten belaagd werden door kerkgangers. Dat schrijft het Genootschap van Hoofdredacteuren in een verklaring naar aanleiding van de incidenten van zondag. Op Urk hield de politie zich in eerste instantie op de achtergrond, naar eigen zeggen om de zaak niet laten escaleren.

Journalisten die kerkgangers wilden interviewen over het schrappen van de coronaregels door kerken van de Gereformeerde Gemeenten, werden geschopt, bedreigd en geslagen. In Urk reed een kerkganger bij de Sionkerk in op een journalist van Powned. Die bleef ongedeerd. De bestuurder kon gewoon de dienst bijwonen, hij werd gisteravond aangehouden.

"Deze directe aanvallen op de journalistiek zijn niet aanvaardbaar en een aantasting van de persvrijheid", schrijft het Genootschap. De hoofdredacteuren willen een onderhoud met de politie en het Openbaar Ministerie over het "gebrekkige optreden" van de politie. Er waren weinig agenten ter plaatse en die kwamen pas laat in actie tegen de verdachten, staat in de verklaring.

Zo verliep het incident in Urk:

Onrustig bij kerk Urk: auto rijdt in op verslaggever

De politie verklaarde gisteren dat er pas in tweede instantie is ingegrepen om snel de rust te herstellen en te voorkomen dat de situatie uit de hand zou lopen. Het Genootschap brengt daartegenin dat de journalistiek als het erop aankomt ter plekke moet worden beschermd.

De Sionkerk op Urk en de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel zeiden vorige week hun kerken op zondag weer volledig open te stellen om tegemoet te komen aan de psychische nood onder de gelovigen. Honderden mensen woonden gisteren de diensten bij, ze droegen geen mondkapjes, mochten zingen en hoefden geen 1,5 meter afstand te houden. Bij de kerk in Krimpen werd een journalist in de rug aangevallen; die belager werd direct gearresteerd.

De kerkenraad van de Oud Gereformeerde Gemeente in Krimpen aan den IJssel heeft excuses gemaakt voor "het incident wat buiten het kerkgebouw heeft plaatsgevonden". "Dit had niet mogen gebeuren", schrijft de kerkenraad op zijn website.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl