NOS NieuwsAangepast

Beelden van fotograaf en vriendin die met auto omver worden geduwd: 'Waren doodsbang'

Persfotograaf Timothy en zijn vriendin "stonden doodsangsten uit", nadat ze gisteren in Lunteren door een groep waren aangevallen, zegt hij tegen de NOS. Het stel was gisteravond op een melding van een autobrand afgekomen. Daar werden ze agressief benaderd en bedreigd. Uiteindelijk werd het stel in hun auto de sloot in geduwd.

De politie meldt dat er twee verdachten zijn aangehouden.

De heftige gebeurtenis werd vastgelegd met een dashcam. Het stel schreeuwde het uit:

Dashcambeelden laten zien hoe een shovel de auto van een persfotograaf omduwt

"Normaal neem ik nooit mijn vriendin mee", zegt Timothy, die zijn achternaam liever ongenoemd wil laten, na een korte nacht. Het stel kwam gisteravond net uit het ziekenhuis, waar zijn vriendin was behandeld aan een lichte verwonding na een val met de fiets. Op weg naar huis zag de persfotograaf dat er een melding was van een autobrand. "Ik dacht: ik ga daar nog even snel foto's maken."

Eerst maakte hij er een foto van een brandweerwagen. "Ik stap uit en zag vier personen van een erf daar af komen Ik werd meteen bedreigd op een manier die niet prettig voelde. Ik word wel vaker bedreigd, maar dit voelde heel echt."

Zo echt, dat de persfotograaf weer in de auto stapte en 112 belde om te zeggen dat hij in zijn persvrijheid werd belemmerd. Intussen zag hij twee mannen wegrennen. Even later zag hij twee felle lichten op zich af komen. Die waren van een shovel, die de auto naar achteren schoof. "In mijn bijrijdersspiegel zie ik dat we bijna de sloot in gaan."

'We stonden doodsangsten uit'

Daar wordt de auto neergezet. De shovel rijdt weg, maar daarna verschijnen de vier personen weer met "een soort gele stokachtige voorwerpen." Daarmee werd volgens de fotograaf meerdere keren op de auto ingeslagen.

Tijdens het telefonische interview met de NOS neemt Timothy even wat pijnstillers. "Ik heb overal pijn. Ik heb schaafwonden van glas in mijn rug."

Na de knallen met de stokken ziet Timothy iemand wegrennen naar de shovel. Hij hoort dat er gas wordt gegeven en voelt dat de auto geramd wordt. Voor hij het weet ligt zijn auto met hem en zijn vriendin erin op de kop in de sloot. "We stonden doodsangsten uit. Ik voelde paniek en agressie. Wat moest ik doen als die jongens nu op ons afkomen?" Hij zag een persoon de auto naderen. "Ik dacht :wat nu?'" Toen zag hij dat het een brandweerman was. "Dan valt er een last van je af." De brandweer heeft het stel losgeknipt uit de auto. Ze zijn door personeel van een ambulance behandeld. Daarna hebben ze aangifte gedaan.

Auto van persfotograaf met shovel in berm gekiept

Het Genootschap van Hoofdredacteuren is geschokt en noemt de gebeurtenis "een nieuw dieptepunt in de omstandigheden waarin journalisten hun werk moeten doen."

"Het gaat hier om een directe en levensbedreigende aanval op twee mensen maar het is ook een nieuwe aanslag op de journalistiek en de persvrijheid."

Ook Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten keek "met afgrijzen" naar de eerste berichten over de gebeurtenis in Lunteren. "Ik heb het gevoel dat dit herkenbaar is voor veel collega's. Geweld en intimidatie tegenover journalisten zijn geen uitzondering meer. Het past in een lange reeks van incidenten waarbij een journalist doelwit is."

Bruning hoopt dat het OM en de politie met een krachtig signaal komen waaruit blijkt dat je met je handen van de pers af moet blijven.

Twee aanhoudingen

Volgens de politie is de bestuurder van de shovel gisteravond direct aangehouden. Een ander bedreigde gisteravond twee andere persfotografen. Ook deze verdachte is aangehouden.

Het onderzoek is in volle gang, meldt de politie in een persbericht. "Politie en Openbaar Ministerie geven hoge prioriteit aan de opsporing en vervolging in gevallen van agressie en geweld tegen journalisten. Journalisten moeten zonder gevaar hun werk kunnen uitvoeren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl