NOS NieuwsAangepast

CDU-leider Laschet: partij moet vernieuwen, eigen positie niet heilig

CDU-partijleider Armin Laschet heeft tijdens een persconferentie gezegd dat er een koersverandering nodig is binnen zijn partij. Laschet kondigt op korte termijn een partijdag aan waarbij ook over personele veranderingen gesproken wordt. Hiermee hint hij voorzichtig op zijn eigen vertrek.

Eerder schreven Duitse media dat Laschet op een interne fractiebijeenkomst gezegd zou hebben dat hij bereid is om terug te treden.

De CDU en zusterpartij CSU leden bij de parlementsverkiezingen op 26 september onder aanvoering van Laschet een historische nederlaag. De partij wil daarom hervormen.

Laschet stapt nu dus niet op:

"Hij benadrukt dat zijn eigen positie niet heilig is", zegt correspondent Wouter Zwart. Laschet zegt dat het uiteindelijk gaat om het land, om de partij en niet om de persoon. Wel benadrukt Laschet dat hij de overgangsgesprekken over de hervorming van de CDU zelf zou willen doen. Hiervoor zegt hij de steun te hebben van de fractie en het partijbestuur.

De Union, zoals CDU en CSU samen genoemd worden, haalde bij de verkiezingen voor de Bondsdag 24,1 procent van de stemmen, het slechtste landelijke resultaat in de geschiedenis van de partij.

Vier jaar geleden kreeg de partij onder leiding van bondskanselier Merkel nog 32,9 procent van de stemmen. Laschet is de opvolger van vertrekkend bondskanselier Angela Merkel. Hij versloeg CSU-leider Mark Söder in de strijd om het kanselierschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl