Laschet praat met de media na de fractiebijeenkomst
NOS Nieuws

CDU-leider Laschet verontschuldigt zich voor verkiezingsnederlaag

Lijstaanvoerder Armin Laschet van de Duitse centrumrechtse CDU/CSU heeft tijdens een besloten fractiebijeenkomst zijn verontschuldigingen aangeboden voor het slechte resultaat bij de verkiezingen van afgelopen zondag. Hij erkende dat er fouten zijn gemaakt in de verkiezingscampagne, zeggen ingewijden tegen persbureau DPA.

De Union, zoals CDU en CSU samen genoemd worden, haalde 24,1 procent van de stemmen, het slechtste landelijke resultaat in de geschiedenis van de partij. Vier jaar geleden kreeg de partij onder leiding van bondskanselier Merkel nog 32,9 procent van de stemmen.

Laschet ziet nog een kans om toch te gaan regeren. met een coalitie met de Groenen en de liberale FDP, schrijft DPA. Hij zei vandaag deze zogenoemde Jamaica-coalitie "niet zo snel" te willen opgeven, schrijft het persbureau.

'Scholz heeft beste kansen'

Markus Söder van de Beierse zusterpartij CSU feliciteerde eerder vandaag SPD-leider Olaf Scholz met zijn overwinning. "Scholz heeft momenteel de beste kansen om kanselier te worden", zei Söder. De centrumlinkse SPD won de verkiezingen met 25,7 procent van de stemmen. Scholz liet eerder al weten dat een coalitie met FDP en de Groenen zijn voorkeur heeft.

Scholz en Laschet zeiden allebei te hopen er voor de Kerst uit te zijn. Maar politiek analisten sluiten niet uit dat Merkel begin 2022 toch de traditionele nieuwjaarstoespraak houdt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl