liveblog
NOS NieuwsAangepast

Coulance bij begin controles coronapas • Biden maant tot haast bij vaccineren wereldbevolking

liveblog gesloten

Niet meteen straf bij niet controleren van coronatoegangsbewijs

De lokale autoriteiten gaan vanaf zaterdag niet meteen straffen als een horecagelegenheid, theater, of sport- of ander evenement de coronatoegangsbewijzen (ctb's) van bezoekers niet controleert. Pas bij herhaling of opzettelijke niet-naleving van de controleplicht wordt ingegrepen. Dan volgt een waarschuwing, een last onder dwangsom of sluiting van de locatie. Dat is de uitkomst van overleg tussen het kabinet, burgemeesters, het Openbaar Ministerie, politie en ondernemers.

Een last onder dwangsom is een instrument van de overheid om een onrechtmatige situatie te beëindigen of te voorkomen. Volgens persbureau ANP kan de overheid bij het niet-controleren van ctb's een dwangsom van 2500 euro tot 10.000 euro opleggen.

Gemeenten, politie en het OM controleren vooral daar waar zij de kans op het niet naleven of het risico op besmetting het grootst achten.

Het was al bekend dat het kabinet voor de periode oktober tot december 45 miljoen euro beschikbaar stelt voor het inhuren van beveiligers of controleurs die ondernemers helpen bij de controle van de ctb's.

Vanaf zaterdag is de coronapas verplicht voor toegang tot de horeca, de kunst- en cultuursector en (sport)evenementen. Bezoekers moeten ook een legitimatiebewijs bij zich hebben.

Biden maant tot haast bij vaccineren wereldbevolking

De VS schaft nog eens een half miljard doses Pfizer-vaccins aan om onder arme landen te verdelen. Het totaalaantal doses dat de VS voor dit doel aanschaft komt daarmee op 1,1 miljard. President Biden wil dat in de loop van volgend jaar 70 procent van de wereld tegen corona is gevaccineerd.

Biden roept andere rijke landen op zijn voorbeeld te volgen. De VS heeft al zo'n 160 miljoen doses over 100 landen verdeeld. Dat zijn meer doses dan de rest van de wereld bij elkaar naar andere landen heeft gestuurd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat rijke landen pas 15 procent hebben geleverd van de doses die aan arme landen waren beloofd en heeft rijke landen opgeroepen om hun beloften "onmiddellijk" na te komen, met name die aan Afrikaanse landen.

"Om de pandemie te verslaan, moeten we haar overal verslaan", zegt Biden. "Tegenover elke injectie die we in de VS toedienen, willen we drie injecties elders in de wereld zetten." De VS maakt ook meer geld vrij voor organisaties die dit werk gaan doen.

Het streven om 70 procent van de bevolking van elk land te vaccineren (en daarmee minstens 70 procent van de wereldbevolking), is afkomstig van internationale hulporganisaties. Dat doel zou bij de volgende Algemene Vergadering van de VN, in september volgend jaar, bereikt moeten zijn.

'In Suriname voltrekt zich een inktzwart scenario'

De druk van coronapatiënten op de Surinaamse gezondheidszorg is nu zo groot dat patiënten die zich bij een ziekenhuis melden naar huis worden gestuurd en daar sterven. "Ik kan dat niet ontkennen", zei arts-microbioloog en epidemioloog Marc Sprenger in Nieuws en Co. Hij is namens het Nederlandse ministerie van VWS speciaal gezant voor covidzorg in Suriname. Sprenger beaamt dat er sprake is van een inktzwart en "heel verdrietig" scenario.

De Surinaamse minister van Volksgezondheid Ramadhin riep vannacht alle zorgmedewerkers op om zich beschikbaar te stellen om de coronapandemie de kop in te drukken. Hij richtte zich ook tot huisartsen met een kleine praktijk die tijd over hebben. Die kunnen als zaalarts toezicht houden op patiënten.

"Veel verpleegkundigen en artsen zijn ook ziek", zei Sprenger. Daarnaast zijn veel artsen en verpleegkundigen uit Suriname vertrokken omdat ze elders beter betaald konden krijgen. De mensen die bleven, zijn aan het eind van hun krachten. "Vandaar dat we proberen om ook andere mensen te mobiliseren en de reguliere zorg af te schalen. Dan moeten we toch een heel eind komen. Als het dan nog niet lukt, zal een beroep worden gedaan op Nederland."

Een ander probleem is de lage vaccinatiegraad. "Vanwege fakenieuws, vanwege kerken die rare theorieën verkondigen en mensen van vaccineren afhouden en mensen uitstoten die zich laten vaccineren. Ook omdat mensen in traditionele geneesmiddelen geloven, drankjes, dat helpt niet echt." Er wordt wel geprobeerd om de vaccinatiegraad te verhogen, "maar dat is best lastig".

De opmars van de deltavariant speelt ook een rol. "Wat je ziet, is dat veel mensen bij elkaar wonen, in grotere gemeenschappen. Begrafenissen worden door veel mensen bezocht. Dus er is heel veel contact onderling. Een lockdown is een lastig besluit en ook heel lastig om te handhaven."

Geen compensatie meer voor niet-gevaccineerde Duitsers die in quarantaine moeten

Duitsers die zich niet hebben laten vaccineren en in quarantaine moeten, krijgen vanaf 1 november geen compensatie meer voor het salaris dat ze mislopen. Het is niet eerlijk om belastingbetalers te laten opdraaien voor mensen die een inenting weigeren, zegt minister Spahn van Gezondheid.

Ongevaccineerde Duitsers moeten vijf dagen in quarantaine als ze met een drager van het virus in contact zijn geweest of vanuit een hoogrisicoland als Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk of Turkije naar Duitsland komen. Tot 1 november hebben ze nog recht op volledige compensatie voor misgelopen inkomsten, daarna niet meer.

Volledig gevaccineerde Duitsers, mensen die zich bijvoorbeeld om medische redenen niet konden laten vaccineren en mensen die corona hebben gehad, hoeven niet in quarantaine en lopen dus ook geen inkomsten mis. 74 procent van de volwassen Duitsers is volledig gevaccineerd.

Critici zeggen dat het niet compenseren van niet-gevaccineerden gelijkstaat aan een vaccinatieplicht. "Wij zien dat anders", zegt minister Spahn. "Het gaat om eerlijkheid. Mensen die zichzelf en anderen beschermen door zich te laten vaccineren, kunnen zich terecht afvragen waarom zij moeten betalen voor iemand die na een vakantie in een risicogebied in quarantaine moet."

1935 positieve tests, gemiddeld daling

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1935 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 259 meer dan gisteren.

Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt doordat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een inhaaleffect ontstaat.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 1839 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 17 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

532 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting opnieuw af. Er liggen nu 532 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 578), van wie 186 op de IC (gisteren: 200), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Bij het RIVM werden 4 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 6 doden per dag, tegen 5 doden per dag een week eerder.

Frankrijk wil plicht om coronabewijs te laten zien in november verlengen

Frankrijk wil burgers ook na midden november kunnen verplichten om in openbare gelegenheden als de horeca, het ov en zorginstellingen een coronabewijs te laten zien. Dat heeft een woordvoerder van de Franse regering gezegd.

Het coronabewijs, of de pass sanitaire zoals die in Frankrijk wordt genoemd, was een van de maatregelen die president Macron afgelopen zomer afkondigde om het virus in Frankrijk terug te dringen. Volgens de woordvoerder is dat een efficiënt middel gebleken. Zonder dit bewijs hadden veel instellingen de deuren moeten sluiten, zei hij.

Omdat het aantal besmettingen afneemt, worden andere maatregelen wel versoepeld. Vanaf 4 oktober vervalt in departementen met een lage besmettingsgraad in basisscholen de plicht om een mondkapje te dragen. In die departementen verdwijnt ook de beperking op het maximumaantal mensen dat in een gebouw aanwezig mag zijn.

Meer dan 70 procent van de Fransen is nu volledig ingeënt.

België gaat derde prik geven aan bewoners woonzorgcentra

Bewoners van woonzorgcentra in België krijgen een derde prik met een coronavaccin, hebben de ministers van Volksgezondheid aangekondigd. Deze extra inenting, die vaak een booster wordt genoemd, moet deze groep beter beschermen tegen het coronavirus. Zaterdag wordt besproken of ook 85-plussers die nog thuiswonen een extra vaccinatie krijgen in België.

Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke wilde eerder niet aan extra inentingen voor kwtesbare groepen. Hij volgde de lijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die ervoor pleit om de beschikbare doses eerst in te zetten in armere landen met een veel lagere vaccinatiegraad dan westerse landen die grote hoeveelheden vaccins hebben opgekocht en weggeprikt.

Australië wil 'rond Kerst' grens weer openen

Australië ligt op koers om "uiterlijk rond Kerstmis" weer zijn grenzen te openen, heeft de Australische minister voor Toerisme, Dan Tehan, gezegd op een online bijeenkomst met journalisten. Hij zei dat de vaccinatiegraad, die op dit moment op 38 procent ligt, tegen die tijd voorbij de 80 procent moet zijn, meldt CNN.

"Ik voel mee met de Australiërs die dit jaar niet de kans hebben om naar het buitenland te reizen", zei de minister. Tehan overlegt met de luchtvaartindustrie over een heropening van de grenzen en de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft aangekondigd dat er vanaf oktober langzaamaan weer internationaal wordt gevlogen.

De Australische grens is sinds maart 2020 dicht voor mensen die geen verblijfsvergunning hebben. Reizigers die binnenkomen, moeten verplicht in quarantaine op een speciaal daarvoor aangewezen locatie. Dat leidde ertoe dat een grote groep Australiërs moet wachten om naar huis te kunnen. De Australische publieke omroep ABC meldde in juli dat er nog altijd zo'n 38.000 Australiërs op een lijst staan om gerepatrieerd te worden.

Consumenten geven weer meer uit

Consumenten hebben in juli voor het eerst meer uitgegeven dan voor de coronacrisis. Vooral aan restaurants, de kapper, bioscopen en telefoon- en internetabonnementen werd meer geld besteed, meldt het CBS.

Tijdens de coronacrisis werd lange tijd minder uitgegeven. Dat kwam doordat veel zaken dicht waren en omdat consumenten geld achter de hand wilden houden.

Chinese miljoenenstad weer in gedeeltelijke lockdown

De Chinese miljoenenstad Harbin, in het noordoosten van het land, gaat voor het eerst sinds februari weer in een gedeeltelijke lockdown omdat daar nieuwe besmettingen zijn opgelopen. Gisteren werden in heel China zestien besmettingen geteld. Drie daarvan waren in Harbin.

De bijna 10 miljoen inwoners van Harbin mogen nu alleen nog de stad uit voor noodzakelijke reizen. Bioscopen en sportscholen gaan dicht en toeristische attracties mogen nog maar de helft van het aantal bezoekers ontvangen. Ook gaan de kinderopvangen en de basis- en middelbare scholen zeker een week dicht.

China weet met zijn strikte isolatiebeleid het virus nu redelijk buiten de deur te houden. Sinds februari zijn er in het land voor zover bekend geen mensen meer aan corona overleden en er worden dagelijks hooguit enkele tot tientallen besmettingen geregistreerd. Een prijs van de strenge regels is wel dat bijvoorbeeld de consumentenbestedingen nu fors lager liggen.

Braziliaanse minister Volksgezondheid test positief na bezoek VN

De Braziliaanse minister van Volksgezondheid Queiroga is positief getest op het coronavirus. De besmetting werd enkele uren geconstateerd nadat hij samen met president Bolsonaro aanwezig was bij de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

De minister blijft in New York in quarantaine, staat in een verklaring van de Braziliaanse overheid. "Het gaat goed met de minister", schrijft de overheid. Er zouden geen andere leden van de Braziliaanse delegatie besmet zijn. Afgelopen weekend testte wel een delegatielid dat ter voorbereiding voor Bolsonaro naar New York was afgereisd positief. Hij ging eerder al in quarantaine.

Queiroga zei tegen de Braziliaanse tak van nieuwszender CNN dat hij de hele tijd dat hij in het gebouw van de VN aanwezig was een mondmasker droeg.

'Vaccinfabrikanten geven te weinig prioriteit aan arme landen'

Farmaceuten AstraZeneca, Pfizer, Johnson & Johnson (Janssen), Moderna en Novavax, doen te weinig om "een mensenrechtencrisis" te voorkomen. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een nieuw rapport. Volgens de organisatie geven de fabrikanten van coronavaccins geen prioriteit aan de levering van vaccins aan armere landen.

De mensenrechtenorganisatie wijst erop dat minder dan 1 procent van de mensen in lage-inkomenslanden volledig is gevaccineerd. In rijke landen is dat 55 procent. Amnesty nam in het onderzoek het mensenrechtenbeleid van de bedrijven, de prijsstructuur voor vaccins, hun gegevens over intellectueel eigendom en het delen van kennis en technologie onder de loep.

"Ondanks dat de meeste bedrijven miljarden dollars aan overheidsfinanciering en vooruitbestellingen hebben ontvangen, hebben vaccinontwikkelaars het intellectuele eigendom gemonopoliseerd, technologieoverdrachten geblokkeerd en agressief gelobbyd tegen maatregelen die de wereldwijde productie van deze vaccins zouden uitbreiden", concludeert Amnesty.

Noodkreet van Suriname voor meer zorgpersoneel om corona

De Surinaamse minister van Volksgezondheid Ramadhin heeft een oproep gedaan aan alle zorgmedewerkers in Suriname om zich beschikbaar te stellen om de coronapandemie de kop in te drukken.

In een videoboodschap sprak de minister van een noodkreet. "Ik doe een oproep aan alle zorgwerkers in Suriname, van verpleegkundigen, ziekenverzorgers tot artsen", zei Ramadhin. "Als u ingezet wil worden in de strijd tegen covid-19, neem dan contact op. Huisartsen die nog een beetje tijd over hebben, roep ik op om te superviseren", aldus de minister.

Volgens Ramadhin verslechtert de situatie in Suriname. Dat komt deels doordat zorgpersoneel uitvalt vanwege coronabesmettingen. Dit zorgt voor extra werkdruk voor het verpleegkundig personeel, de artsen en alle ondersteunende diensten.

Welkom

Goedemorgen en welkom in een nieuw liveblog. Volg hier al het coronanieuws uit binnen- en buitenland van woensdag 22 september. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.