Inval bij een woonwagenkamp in Oss, waarna Martien R. werd gearresteerd
NOS NieuwsAangepast

Martien R., 'godfather van Oss', krijgt 16 jaar voor drugs- en wapenhandel

In het strafproces tegen de wapen- en drugshandelaar Martien R. uit Oss zijn celstraffen tot 16 jaar opgelegd. Volgens de rechter in Den Bosch had R. de leiding over de criminele organisatie. Hij zelf kreeg de hoogste straf: 16 jaar, conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Martien R. heeft zich schuldig gemaakt aan drugs- en wapenhandel, witwassen en het bezit van wapens, oordeelde de rechter. Ook is hij schuldig aan de invoer van zeker twee grote partijen cocaïne uit Zuid-Amerika. Volgens de rechter is Martien R. de onbetwiste leider van de criminele organisatie. Hij werd ook wel de 'godfather van Oss' genoemd.

Samen met R. stonden dertien medeverdachten terecht, bijna allemaal familieleden. Zij kregen straffen variërend van enkele maanden tot tien jaar. Martien R. gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling.

Woonwagenkamp

De bende van R. werd in 2019 opgerold tijdens de grootscheepse politieactie Operatie Alfa. Een arrestatieteam reed R. klem bij het woonwagenkamp in Oss. Bij dagenlange doorzoekingen op het kamp en andere plekken vond de politie grote hoeveelheden drugs, tonnen aan contanten en een enorm wapenarsenaal. De kalasjnikovs, handgranaten en ander wapentuig zaten onder meer verstopt in ondergrondse ruimtes die met camera's werden bewaakt.

Zo zag een doorzoeking door de politie van een woonwagenkamp in Lith eruit:

Politieactie op woonwagenkamp in Lith 'iedereen moet zijn woonwagen verlaten'

De officier van justitie omschreef de groep eerder als een crimineel familiebedrijf dat zich onaantastbaar waande. De groep had corrupte contacten bij de politie en in de haven en dreigde veelvuldig met geweld. Er werd gesproken over het afknippen van vingers, het in brand steken van een huis en het neerschieten van concurrenten. "Zorgwekkend en ronduit shockerend", vond de officier.

De politie keek de groep maandenlang op de vingers. In 'het kantoor' en een schuur waar de groep samenkwam was afluisterapparatuur geplaatst. Anderhalf jaar lang werden hier gesprekken tussen de verdachten opgenomen.

Zo hoorden agenten hoe een broer van R. klaagde dat zijn duim pijn deed van het tellen van geld. Buiten waren camera's geplaatst zodat de politie kon zien wie er bijeenkwamen en wat ze deden.

Agenten doorzoeken woningen op het kamp in Oss

Dankzij de afluisteroperatie wist de politie honderden kilo's cocaïne te onderscheppen. De verdachten hadden niets door.

De politie zag hoe ze met een vorkheftruck en een slijptol een container sloopten die in Antwerpen was aangekomen. De politie had de cocaïne er al uitgehaald. De politie keek live mee hoe de verdachten er 400 gram cocaïne uithaalden die hun collega's over het hoofd hadden gezien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl