Er werden onder meer drugs, een explosief en een vuurwapen gevonden
NOS NieuwsAangepast

OM: zware wapens in ondergrondse ruimtes in woonwagenkamp Oss

De politie heeft "flinke hoeveelheden geld, drugs en wapens" gevonden bij een driedaags onderzoek in een woonwagenkamp in Oss. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Woensdag werden al drie mannen gearresteerd, die volgens het OM onderdeel uitmaken van een criminele familie.

Onder meer in verborgen ruimtes in het bos naast het woonwagenkamp werd een "arsenaal van zware wapens" gevonden. Het gaat om acht kalasjnikovs, twee M16-machinegeweren, een stengun en zes handvuurwapens. De verborgen ruimtes werden bewaakt met camera's. In een van de ruimtes werd ook een explosief gevonden.

Een van de ondergrondse ruimtes waarin wapens werden gevonden

"Deze vondst onderstreept in onze ogen het gewelddadige karakter van dit criminele netwerk", zegt de onderzoeksleiding. Honderden medewerkers van politie, Belastingdienst en defensie doorzochten het woonwagenkamp sinds woensdag.

Het kamp was de afgelopen dagen afgesloten voor bewoners. Volgens het OM kunnen zij in de loop van de dag hun huis weer in:

Drugs en wapens gevonden bij woonwagenkamp: 'Het zijn slimme jongens'

Op die dag werden drie mannen opgepakt. Een 26-jarige man en een 55-jarige man werden op het kamp zelf aangehouden, een 48-jarige man werd klemgereden door een arrestatieteam

De 'Godfather van Oss'

De drie waren de hoofdrolspelers in een criminele organisatie, zegt het OM. De man die werd klemgereden is Martien R., die door verschillende media de Godfather van Oss wordt genoemd.

Hij wordt gezien als het hoofd van een criminele familie die zich bezighield met de import van harddrugs, vuurwapenhandel en productie van en handel in synthetische drugs. De familie woont op het woonwagenkamp, dat uit zo'n zes woonwagens bestaat. Alle woonwagens waren betrokken bij het onderzoek.

De drie verdachten zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De leider zou in ieder geval een partij van 1500 kilo cocaïne en een partij van 300 kilo cocaïne hebben ingevoerd. De 26-jarige man wordt verdacht van het vervoeren van bijna honderd kilo mdma en diefstal van een vrachtwagen. De 55-jarige man wordt verdacht van het vervoeren van vuurwapens en harddrugs.

"Wij kenden deze familie al langer", zegt de officier van justitie tegen de NOS. "We hadden al langer vermoedens dat daar criminele activiteiten plaatsvonden. Het waren mensen die niet echt legale baantjes hadden of aangifte van inkomstenbelasting deden."

De advocaat van de familie, Jan-Hein Kuijpers, zegt in een reactie niet blij te zijn met alle informatie die justitie naar buiten brengt. "Mijn cliënt zit in beperkingen. Ik mag ook niets over hem zeggen, zelfs niet of hij zich op zijn zwijgrecht beroept of niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl