EMA onderzoekt verontreinigde flacons Moderna • Kleine afname coronapatiënten in ziekenhuis
- Welkom in het coronaliveblog van donderdag 26 augustus
- Studenten Universiteit van Amsterdam moeten weer fysiek aanwezig zijn bij colleges
- XL-vaccinatielocatie Utrecht vandaag na 460.000 prikken dicht
- Oproep aan theatermakers: nodig geen kabinetsleden meer uit
- Sydney plaatst noodtenten bij ziekenhuizen vanwege toenemend aantal besmettingen
Eind liveblog
We sluiten voor de nacht het coronablog af. Morgenochtend houden we u opnieuw op de hoogte van al het nieuws in een nieuw blog.
Coronabesmettingen stijgen in meeste Engelse regio's
In de meeste regio's in Engeland stijgt het aantal coronagevallen. Dat schrijft The Guardian op basis van het wekelijkse rapport van de Britse gezondheidsdienst. In het zuidwesten van Engeland is de toename het grootst. In de zeven dagen tot 22 augustus werden daar 481 besmettingen per 100.000 inwoners gemeld. Dat zijn er 130 meer dan de week ervoor.
Alleen in Londen, Yorkshire en Humber stijgt het aantal positieve coronabesmettingen niet. Londen heeft het laagste aantal coronagevallen: 247 per 100.000 inwoners.
Onderzoek: coronabesmetting tijdens zwangerschap kan leiden tot infectie placenta
Een coronabesmetting bij een zwangere vrouw kan leiden tot een geïnfecteerde placenta. Dat schrijven onderzoekers van het Rotterdamse Erasmus MC en het LUMC Leiden in een artikel dat is gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Viruses.
De onderzoekers van de universitaire ziekenhuizen hebben in totaal 36 placenta's onderzocht. Bij vier daarvan werd het coronavirus ontdekt. De placenta is nodig om onder meer voedingsstoffen en zuurstof via het bloed van de moeder door te geven aan de baby in de buik. Als het virus de placenta beschadigt, kan dat een serieus risico vormen voor het verloop van de zwangerschap en dus voor de gezondheid van de baby, aldus de studie.
Opvallend is dat een geïnfecteerde placenta nog niet bij griepvirussen is ontdekt. "Er bevallen ook vrouwen met bijvoorbeeld een griepinfectie. Maar dan zit het virus nooit in de placenta. De hoeveelheid vrouwen bij wie dit nu is aangetroffen en de ernst ervan vinden wij erg zorgwekkend", zegt een van de onderzoekers tegen ANP.
EMA start onderzoek naar mogelijk verontreinigde flacons Moderna
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gaat meldingen van verontreinigde Moderna-flacons onderzoeken. De meldingen zijn voor het eerst ruim een week geleden binnengekomen bij Takeda, de Moderna-distributeur in Japan. Dat land heeft daarom besloten om uit voorzorg te stoppen met het uitdelen van 1,63 miljoen doses van het Moderna-vaccin.
Het EMA wil nu onderzoeken of de verontreinigde flacons mogelijk ook in de Europese Moderna-leveringen zijn beland.
Kleine afname coronapatiënten in ziekenhuis
In de ziekenhuizen is de bezetting licht afgenomen. Er liggen nu 658 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 674), van wie 218 op de IC (gisteren: 228), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2651 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 193 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests licht: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2498 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 3 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.
FNV: artiesten vragen gratis te spelen bij Formule 1 is 'echt stuitend'
De FNV Kunstenbond is niet te spreken over de actie van de organisatie van de Formule 1-race in Zandvoort, onder wie prins Bernhard. De organisatie vroeg onder meer de band Chef'special om gratis te komen spelen tijdens de Formule 1, over ruim een week. Dat is schoppen tegen het zere been, vindt de vakbond, want door de coronacrisis kunnen artiesten al anderhalf jaar niet optreden voor een groot publiek.
"Maak dan als prins een gebaar, boek juist bands en betaal ze gewoon vorstelijk", zegt Peter van den Bunder van FNV Kunstenbond, die ook muzikanten vertegenwoordigt, in het NOS Radio 1 Journaal. "Buig het op die manier." Van den Bunder noemt het gemak waarop de artiesten gevraagd worden gratis te spelen "echt stuitend". "Die praktijk moet gewoon stoppen."
Gisteren plaatste de zanger van de band, Joshua Nolet, video's op sociale media waarin hij liet blijken niet blij te zijn met het verzoek. Hij haalde uit naar het besluit van het demissionaire kabinet om meerdaagse festivals tot in ieder geval 1 september niet toe te staan. Dat er uit Den Haag geen reactie kwam op de 'Unmute Us'-protestactie noemde hij pijnlijk.
Hij zei dat hij de Formule1 niet wil bashen, maar wel boos is over "hoe er naar muzikanten gekeken wordt". De Dutch Grand Prix erkende gisteren dat er inderdaad zo'n verzoekmail is verstuurd. De organisatie spreekt van een barterdeal, waarbij de artiesten geen honorarium krijgen maar wel tickets die per stuk duizenden euro's kosten. De onkosten krijgen zij wel vergoed, zei de organisatie.
Studenten Universiteit van Amsterdam moeten weer fysiek aanwezig zijn bij colleges
Studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) moeten vanaf september weer verplicht fysiek aanwezig zijn bij colleges. Dat meldt AT5. Sinds de eerste coronamaatregelen in maart vorig jaar vond het onderwijs vooral online plaats. Bij de UvA geldt komend studiejaar weer de normale aanwezigheidsplicht. Volgens de universiteit is "aanwezigheid op de campus essentieel voor de kwaliteit van het onderwijs", schrijft de Amsterdamse nieuwszender.
De UvA snapt dat medewerkers of studenten zich zorgen maken over de gezondheidsrisico's. "Als je niet naar campus wil of kan komen vanwege een quarantaineplicht, een persoonlijke kwetsbare situatie of vanwege een kwetsbare thuissituatie, kun je contact opnemen met je opleiding of leidinggevende om een oplossing te zoeken", schrijft de universiteit.
Eerder deze week meldde AT5 dat een UvA-docent ontslag heeft genomen vanwege versoepelingen. De Vrije Universiteit in Amsterdam besloot om studenten en medewerkers zelf te laten kiezen tussen online of fysiek onderwijs.
Het mbo en het hoger onderwijs gaan na de vakantie onder voorwaarden weer open, zo werd deze maand bekend. Studenten hoeven onderling geen anderhalve meter afstand meer te bewaren, maar er gelden wel andere beperkingen, zoals een maximum van 75 studenten per collegezaal.
Meeste mensen niet van plan 'coronaspaargeld' op te maken
Mensen zijn niet van plan om geld dat ze door de coronapandemie extra hebben gespaard alsnog op te maken. Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank blijkt dat huishoudens maar 14 procent van dat geld willen gebruiken voor consumptie van goederen en diensten. Mensen noemen vooral kleding, elektronische apparaten en auto's als dingen die ze willen kopen.
Veel huishoudens hebben door corona fors kunnen besparen. Uit het onderzoek blijkt dat mensen iets meer dan de helft van al het bespaarde geld, 51 procent, op hun betaal- of spaarrekening willen laten staan:
XL-vaccinatielocatie Jaarbeurs Utrecht vandaag na 460.000 prikken dicht
De XL-vaccinatielocatie in de Utrechtse Jaarbeurs sluit vandaag de deuren. De afgelopen tijd zijn hier ruim 460.000 vaccinaties gezet, meldt de GGD Regio Utrecht (GGDrU) via Twitter:
In Veenendaal, Nieuwegein en Woerden blijven de grote vaccinatielocaties voorlopig nog open. "Daarnaast hebben we verspreid over de regio kleinere vaccinatielocaties voor voorlichting en het vaccineren", schrijft de GGD.
"Bijna iedereen die in aanmerking komt voor een vaccinatie is inmiddels geheel of gedeeltelijk gevaccineerd, heeft een afspraak ingepland of heeft een uitnodiging ontvangen." De GGDrU plant elke week nog afspraken in, maar dat worden er steeds minder.
Ook voor Kenin geen deelname aan US Open na positieve coronatest
De Amerikaanse tennister Sofia Kenin heeft zich afgemeld voor de US Open. Het toernooi begint volgende week, maar de nummer vijf van de wereldranglijst is positief getest op het coronavirus. Kenin haalde vorig jaar de achtste finales in New York, haar beste resultaat op de US Open tot nu toe.
"Gelukkig ben ik gevaccineerd en zijn mijn symptomen relatief mild", schreef de 22-jarige Kenin op haar Twitter-pagina. "De komende weken wil ik weer helemaal gezond worden en ga ik me voorbereiden op de toernooien in het najaar. Ik wens alle spelers veel geluk in New York."
Begin 2020 won de Amerikaanse tennisster haar eerste grandslamtitel door de Australian Open op haar naam te schrijven. Vorig jaar haalde ze ook de finale op Roland Garros.
Naast Kenin ontbreken dit jaar ook Venus en Serena Williams, Simona Halep, Roger Federer, Dominic Thiem, Stan Wawrinka en Rafael Nadal op de US Open.
Festival Into The Great Wide Open komt met ‘basisbeurs’ voor hun artiesten
Het festival Into The Great Wide Open op Vlieland gaat ook dit jaar niet door. De organisatie wil daarom wat doen voor de Nederlandse artiesten die na anderhalf jaar "in een benarde financiële positie terecht zijn gekomen". Het muziek-, kunst-, literatuur- en filmfestival, dat van 2 tot en met 5 september zou plaatsvinden, heeft een plan bedacht om ze te helpen: een soort basisbeurs.
"Daarmee willen we een aantal artiesten voor een langere periode steunen, samen met ons publiek", zegt Niek Nellen van Into The Great Wide Open in het NOS Radio 1 Journaal. "Stel je hebt twee kaartjes gekocht, dan mag je gewoon een gedeelte aan ons initiatief schenken. Als je dat doet, houden we je natuurlijk op de hoogte over wat er allemaal uit voortvloeit en wat de artiesten gaan maken."
"Om ons heen horen we schrijnende verhalen van artiesten die gewoonweg niet rondkomen", zegt medeoprichter Ferry Roseboom. "Het geluid dat de sector afgelopen weekend liet horen met het Unmute Us-protest was ons inziens een goed statement, maar wij zijn bang dat de artiesten zelf nog vergeten worden. Juist voor die makers willen wij iets kunnen beteken, iets concreets."
Binnenkort maakt de organisatie een selectie van welke Nederlandse artiesten in aanmerking komen voor de basisbeurs.
Sydney plaatst noodtenten bij ziekenhuizen vanwege toenemend aantal besmettingen
Voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie is het aantal besmettingen in Australië tot boven de duizend gestegen. Twee grote ziekenhuizen in Sydney hebben tenten geplaatst om de toename van het aantal patiënten het hoofd te kunnen bieden.
Sydney, het epicentrum van de huidige corona-uitbraak, is al twee maanden in lockdown, maar slaagt er door de deltavariant toch niet in de verspreiding van het virus tegen te gaan.
Volgens premier Berejiklian van de deelstaat New South Wales waar Sydney de hoofdstad van is staat het gezondheidssysteem onder druk, maar is het bestand tegen de huidige crisis zodra de vaccinatiegraad stijgt. Van de 116 mensen op de intensive care in New South Wales zijn er 102 niet gevaccineerd.
Aantal coronapatiënten stijgt Japanse ziekenhuizen boven het hoofd
Japanse ziekenhuizen kunnen de aantallen coronapatiënten in het land niet aan. Wekelijks worden meer dan 3000 ambulances door meer dan drie ziekenhuizen geweigerd, waardoor het meer dan een half uur kan duren voor de patiënten in een ziekenhuis zijn. De helft van deze patiënten heeft covid-19. Zeker vijf mensen zijn omgekomen doordat ze niet op tijd naar het ziekenhuis konden.
Door de deltavariant stijgt het aantal coronagevallen de laatste weken flink, met als uitschieter meer dan 25.000 nieuwe patiënten op één dag. De ziekenhuizen, die vaak kleinschalig zijn en in particuliere handen, zijn hier niet tegen opgewassen. Er zijn te weinig IC-bedden en het aantal wordt ondanks financiële steun van de overheid te langzaam uitgebreid.
Cornald Maas: nodig geen kabinetsleden uit voor premières
Televisiemaker Cornald Maas roept theatermakers op geen kabinetsleden meer uit te nodigen voor premières. Zijn oproep is een reactie op het negeren van de Unmute Us-demonstratie van de evenementensector.
Tienduizenden mensen liepen hier zaterdag in verschillende steden in mee om hun onvrede te uiten over coronabeleid van het demissionaire kabinet. Ze vinden dat de overheid met twee maten meet. Kermissen, de Formule 1 in Zandvoort en volle voetbalstadions worden wél toegestaan, maar festivals mogen niet doorgaan en ook clubs moeten de deuren gesloten houden.
Unmute Us heeft in een brief aan het kabinet tien vragen gesteld, onder meer waarom festivals pas 20 september weer mogen opstarten. Ook wordt gevraagd of premier Rutte begrijpt dat zijn kabinet "hiermee de geschiedenis zal ingaan als het demissionaire kabinet dat eigenhandig zijn vaderlandse cultuursector de nek omdraaide".
De organisatie wil voor het weekend antwoord op de vragen. Komt dat antwoord niet dan dreigen nieuwe acties.
Alleen Limburg verandert van kleur op Europese coronakaart
Op de Europese coronakaart van het ECDC, het Europese RIVM, verandert er vandaag in Nederland weinig. Alleen Limburg gaat naar verwachting een stapje omlaag van rood naar oranje. Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland blijven op rood staan en de overige provincies zijn oranje.
De kaart, die iedere donderdag verschijnt, kijkt naar het aantal vastgestelde besmettingen en percentage positieve tests in de twee voorgaande kalenderweken. De kaart kent vier kleuren. Gebieden met het hoogste aantal besmettingen zijn donkerrood van kleur, daarna loopt het af van rood en oranje naar groen.
In Duitsland neemt het aantal positieve tests snel toe. De aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen ging in twee weken tijd van groen naar oranje naar rood. Dat geldt ook voor Berlijn.
Ook in Wallonië, Oostenrijk en Scandinavië zijn de laatste tijd meer positieve tests te zien. De grootste brandhaarden zijn nog altijd de vakantiebestemmingen in Zuid-Europa, zoals Spanje, Portugal, Italië, Griekenland en de Franse Middellandse Zeekust. In Oost-Europa was de uitbraak vorige week nog redelijk onder controle.
Welkom
Welkom in het coronablog van donderdag 26 augustus. Het liveblog van gisteren kun je hier teruglezen.