NOS Nieuws

Verzoek voor gratis optreden bij Formule 1? 'Schandalig, asociaal en schaamteloos'

In de muziek- en evenementenbranche is een verzoek van prins Bernhard en de Dutch Grand Prix aan Nederlandse artiesten om gratis te komen optreden bij de Formule 1 in Zandvoort in het verkeerde keelgat geschoten.

Zanger Joshua Nolet van Chef'special maakte dit verzoek gisteren openbaar op Twitter. Het zegt volgens hem iets over hoe er naar muzikanten wordt gekeken, en alles wat daar achter zit.

Ook (geluids)technici, de mensen van het licht en anderen die meewerken aan concerten worden getroffen door de coronacrisis. "En dat afgezet tegen hossende mensen in stadions, 70.000 mensen op een meerdaags event in Zandvoort, het voelt gewoon even niet meer eerlijk. Gewoon au! Dat wilde ik even delen."

'Betaal ze gewoon vorstelijk'

Peter van den Bunder van FNV Kunstenbond begrijpt precies wat Nolet bedoelt. "Joshua verwoordt het heel erg goed. Het is natuurlijk schandalig, asociaal en schaamteloos hoe dit gebeurt", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Vanwege de coronacrisis kunnen artiesten niet of nauwelijks optreden. Dus "maak dan als prins een gebaar, zou ik zeggen, en boek juist bands en betaal ze gewoon vorstelijk. Het gemak waarmee een budgettekort bij de Formule 1 wordt afgewenteld op artiesten, dat is echt stuitend. Die praktijk moet gewoon stoppen."

Het is een miskenning van artiesten.

Peter van den Bunder, FNV Kunstenbond

Je vraagt volgens hem niet alleen een band om gratis te spelen, maar met zo'n verzoek "zet je ook de bandleider klem"." Die heeft natuurlijk wel technici nodig. Vervolgens wordt dan aan hen ook weer voorgelegd of ze het niet gratis willen doen. En zo zie je dat de mensen onderaan de keten eigenlijk altijd de zwakste positie hebben en vaak geen nee kunnen zeggen."

Op die manier wordt het volgens hem altijd afgewenteld op mensen die dat eigenlijk niet kunnen dragen. "Ik vind vooral dat organisatoren dit niet zo schaamteloos mogen vragen. Het is echt gewoon asociaal en het is misbruik van de positie die je hebt. En het is een miskenning van artiesten."

Ook volgens voorzitter Frank Kimenai van popkoepel POPnl getuigt het verzoek van prins Bernhard en de Dutch Grand Prix van "grote minachting jegens de muziekindustrie".

"Artiesten zijn vaak de sluitpost op elke rekening, het wordt gezien als een hobby. Deze vraag van de prins getuigt van grote minachting voor een sector die heel hard werkt en de afgelopen anderhalf jaar toch al keihard getroffen is", aldus Kimenai.

Geen greintje empathie

Joshua Nolet noemt de brief "een soort druppel". Zaterdag gingen tienduizenden mensen de straat op om te protesteren en dat voelde voor de zanger heel goed. "Heel gaaf, iedereen de schouders eronder en we laten ons horen", zei hij in De Nieuws BV op NPO Radio 1. Gisteren drong tot hem door dat er na het protest geen enkele reactie uit Den Haag was gekomen. "Geen greintje empathie uit Den Haag. Het boeit ze dus echt niet."

Na zijn uitbarsting op Twitter kreeg Nolet veel bijval van andere artiesten. Ook de theaterwereld reageert op de stilte uit Den Haag. Zo heeft televisiemaker Cornald Maas theatermakers opgeroepen geen kabinetsleden meer uit te nodigen voor premières.

Toch zijn er ook artiesten die wel ingaan op het verzoek voor niks te zingen op de Formule 1. Davina Michelle heeft ermee ingestemd en noemt het een eer om gratis op te treden. Sommige artiesten vinden dat ze zich moet terugtrekken, zodat de sector als geheel een heldere boodschap kan afgeven.

"Als artiesten wel gaan is dat helemaal oké", zegt Nolet daarover. "Het is niet hun verantwoordelijkheid. Ik vind het fijn dat wij hier op een comfortabele manier nee tegen kunnen zeggen, maar ik snap het ook als je wel ja zegt. De verantwoordelijkheid ligt bij de andere partij."

Advertentie via Ster.nl