Chef’Special met leadzanger Joshua Nolet tijdens popfestival Back To Live in maart
NOS NieuwsAangepast

Organisatie vroeg Chef'special om gratis bij Formule 1 te spelen

Prins Bernhard heeft de band Chef'special gevraagd om gratis op te treden tijdens de Formule 1 in Zandvoort. Dat heeft zanger Joshua Nolet gezegd in een video op sociale media. De Dutch Grand Prix, organisator van de Formule 1-race, erkent in een reactie dat aan een aantal artiesten is gevraagd om te komen optreden in ruil voor VIP-kaarten.

Nolet is ontstemd over het verzoek. In de video haalt hij uit naar het besluit van het demissionaire kabinet om meerdaagse festivals tot in ieder geval 1 september niet toe te staan. "Het was voor ons allemaal - de band, de crew, alle collega's - heel shitty dat alle festivals in september als sneeuw voor de zon verdwenen", zegt Nolet. Dat er uit Den Haag geen reactie kwam op de protestactie 'Unmute Us' van de entertainmentindustrie noemt de zanger van de populaire band pijnlijk.

Mede daarom is Nolet boos over de mail namens prins Bernhard, mede-eigenaar van het Circuit Zandvoort, met het verzoek om begin september gratis te komen optreden tijdens de Formule 1. Nolet: "Ze hadden precies nul euro voor Chef'special. Wel een paar vip-tickets misschien. Vip-tickets - who cares?"

In de video zegt Nolet dat hij niet de Formule1 wil bashen, maar wel boos is over "hoe er naar muzikanten gekeken wordt". Hij vindt het onterecht dat de Formule 1 mag doorgaan, maar meerdaagse festivals niet. "70.000 mensen op een meerdaags event in Zandvoort. Het voelt even niet meer eerlijk. Auw", sluit Nolet af.

De Dutch Grand Prix zegt dus dat er inderdaad zo'n verzoekmail is verstuurd. De organisatie spreekt van een barterdeal, waarbij de artiesten geen honorarium krijgen maar wel tickets die per stuk duizenden euro's kosten. De onkosten krijgen zij wel vergoed, zegt de organisatie. Zangeres Davina Michelle, van wie eerder bekend werd dat zij het volkslied zal zingen in Zandvoort, heeft het aanbod geaccepteerd.

"We begrijpen dat als je geen race-fan bent, het voorstel je in het verkeerde keelgat schiet", zegt een woordvoerder van de organisatie. Hij zegt er daarnaast begrip voor te hebben dat het voor de evenementensector een bittere pil is dat meerdaagse festivals niet doorgaan.

"Iedereen heeft het zwaar in de entertainmentsector, dat staat voorop. Maar wij zitten ook met 70 procent inkomsten, terwijl we 100 procent kosten hebben." Bij het evenement mag 'maar' twee derde van het oorspronkelijke aantal bezoekers aanwezig zijn. "We zijn op zoek naar creatieve oplossingen om daarmee om te gaan", voegt de woordvoerder toe. "Er zijn artiesten die daarin geloven en eraan meedoen."

Protestmarsen

De evenementensector is woedend over het besluit van het kabinet om de festivals en concerten op te schorten, terwijl voetbalwedstrijden en de Formule 1 met tienduizenden bezoekers wel mogen doorgaan. Onder de noemer 'Unmute Us' deden afgelopen weekend duizenden mensen mee aan protestmarsen uit onvrede met het kabinetsbesluit over de festivalzomer.

Eerder ontstond ook al publieke ophef over de camping bij het terrein van Zandvoort. Onder meer de evenementenbranche had kritiek op het 538 Dutch Grand Prix Village, dat bezoekers de mogelijkheid biedt om te overnachten bij het circuit. De sector vindt dat oneerlijk. Burgemeester Moolenburgh zei die onvrede deels te kunnen begrijpen, maar vindt dat de komst van een camping de grand prix niet tot een verkapt festival maakt.

Advertentie via Ster.nl