Sporters tijdens het inchecken voor de vlucht naar Tokio
NOS Nieuws

Wekdienst 24/8: Paralympische Spelen van start • G7 over Afghanistan

Goedemorgen! Vandaag beginnen de Paralympische Spelen in Tokio en overleggen de G7-landen over Afghanistan. In Groningen begint de strafzaak tegen een dansschoolhouder die wordt verdacht van zedenmisdrijven.

Eerst het weer: flink wat zon, maar vanmiddag ook enkele stapelwolken. Er steekt een matige noordoostenwind op en daarmee wordt het 20 graden in het Waddengebied en zo'n 22 graden dieper landinwaarts.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Paralympische Spelen beginnen in Tokio, met ruim 4400 deelnemende sporters, onder wie 73 Nederlandse atleten. De openingsceremonie is live te zien vanaf 12.50 uur op NPO 1 en via de livestream op NOS.nl en de app.
  • In Groningen begint de meerdaagse strafzaak tegen een dansschoolhouder die wordt verdacht van zedenmisdrijven. De 38-jarige dansdocent Khalid A. zou sinds 2015 dertien voornamelijk minderjarige leerlingen hebben verkracht en aangerand of pogingen daartoe hebben gedaan.
  • De leiders van de zeven grootste westerse industrielanden hebben overleg over Afghanistan. De Britse premier Johnson wil dat de G7 tot een gemeenschappelijke strategie komt voor de evacuaties. Hij zal er bij de Amerikaanse president Biden op aandringen dat zijn troepen het vliegveld van Kabul langer openhouden dan 31 augustus.
  • PSV speelt in Eindhoven de return in de play-offs van de Champions League tegen Benfica. De formatie moet de nederlaag van 2-1 in de uitwedstrijd in Lissabon zien weg te werken. Als PSV erin slaagt Benfica uit te schakelen, mogen de Eindhovenaren meedoen aan het hoofdtoernooi van de Champions League. Het duel begint om 21.00 uur.

Wat heb je gemist?

Extreme regenval zoals recent in Limburg, België en Duitsland komt nu vaker voor als gevolg van klimaatverandering. Ook is de neerslag die dan valt heftiger door het veranderende klimaat: er kan 3 tot 19 procent meer regen vallen. Dat blijkt uit internationaal onderzoek waaraan ook Nederlandse onderzoekers hebben meegewerkt.

Een van hen is Sjoukje Philip van het KNMI. Zij benadrukt dat de kans op heftige regenval overal in West-Europa is toegenomen, niet alleen in Nederland. "Of het leidt tot overstromingen hangt van de lokale situatie af. Dus hoe de ondergrond eruitziet, hoe het water kan wegstromen, wat er van tevoren is gebeurd. En ook het landschap, dat bepaalt hoe het water bij elkaar komt en hoe het ook weer wegstroomt."

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Een bijzondere reünie gisteren op het vliegveld van Bologna: de 97-jarige Amerikaanse Tweede Wereldoorlog-veteraan Martin Adler ontmoette daar de Italiaanse Bruno Naldi en zijn zussen Mafalda en Giuliana.

Het bijzondere daaraan? De laatste keer dat ze elkaar zagen was in 1944, toen Adler als jonge militair op de foto ging met drie jonge kinderen. Ze vierden dat de Duitsers waren vertrokken uit het dorp Monterenzio in de provincie Bologna. De kinderen beschouwden de Amerikaan als hun persoonlijke bevrijder. Via sociale media kwamen ze nu opnieuw met elkaar in contact.

Martin Adler te midden van de familie Naldi, met op de achtergrond de foto van de eerste ontmoeting

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl