Russische module met Europese robotarm gekoppeld aan ISS: 'Het was spannend'
De Russische module Naoeka is aangekomen bij het internationale ruimtestation ISS. Aan die module is ook de Europese robotarm ERA bevestigd, die grotendeels door Nederland is betaald en gebouwd.
Naoeka maakte even voor 15.29 uur Nederlandse tijd contact met de koppelpoort aan het Russische deel van het ISS, acht dagen na de lancering:
Na de lancering vorige week kampte de module met haperende motoren. Die moesten Naoeka in een hogere baan brengen, en er waren ook zorgen over het systeem voor de automatische koppeling. De Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos wist de complicaties tijdig op te lossen zodat de koppeling zoals gepland vandaag kon plaatsvinden.
Naoeka is een nieuwe wetenschappelijke module voor het Russische deel van het ruimtestation. De module zou al in 2007 naar het ISS gaan maar de lancering liep veertien jaar vertraging op door technische en budgettaire problemen.
'Het was spannend'
Daardoor moest ook de robotarm, waaraan in Nederland al sinds 1986 was gewerkt en die 370 miljoen euro heeft gekost, lang wachten op transport naar het ISS.
ESA-manager Philippe Schoonejans, vanaf het begin betrokken bij ERA, laat weten enorm opgelucht te zijn dat de arm nu bij het ISS is aangekomen. "Het was spannend. Er waren meerdere workarounds nodig om een goede koppeling mogelijk te maken, en dat hebben de Russen geweldig gedaan."
De robotarm wordt pas eind september geactiveerd. Een van de eerste taken van ERA is het aansluiten van een radiator en een wetenschappelijke luchtsluis aan Naoeka. Daarna wordt de arm ingezet voor andere werkzaamheden, zoals het verplaatsen van experimenten in en uit de luchtsluis en als hulpmiddel bij ruimtewandelingen op het Russische deel van het ISS.