Het dancefestival Defqon. 1 in Biddinghuizen
NOS Nieuws

ID&T spant kort geding aan om coronabeperkingen, 'we zijn met stomheid geslagen'

Festivalorganisator ID&T spant een kort geding aan tegen de overheid vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. Het bedrijf noemt de nieuwe maatregelen disproportioneel en zegt met stomheid geslagen te zijn.

Vrijdagavond maakten demissionair premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid bekend dat meerdaagse evenementen voorlopig niet door kunnen gaan. Evenementen mogen maximaal 24 uur duren, en ook moeten mensen een vaste zitplek hebben. Bij een negatieve coronatest mag de anderhalvemeterregel worden losgelaten, maar blijft de zitplaats verplicht.

Volgens de festivalorganisator, bekend van onder meer Mysteryland, Defqon.1, Sensation en Vunzige Deuntjes, kunnen de evenementen die ID&T organiseert prima doorgaan. Uit onderzoek van Fieldlab Evenementen bleek in april dat evenementen met een aantal veiligheidsmaatregelen georganiseerd kunnen worden.

"Hier heerst grote verslagenheid, totale verbijstering en teleurstelling", zegt directeur Ritty van Straalen van het bedrijf tegen de NOS. "We zijn met stomheid geslagen. Nu meerdaagse festivals niet meer mogen, gaan jongeren weer alle kanten op rennen. Ze komen weer samen op onveilige plekken zoals parken en stranden, want ze gaan toch hun eigen weg."

Het stoort Van Straalen ook dat de overheid een paar weken geleden nog "zonder overleg" bijna alles opende. "Zonder overleg met de branche, en terwijl het nog helemaal niet goed geregeld was. Dat Testen voor Toegang werkte nog helemaal niet. En nu wordt alles weer teruggedraaid. Er gaat weer een keiharde streep door de hele zomer."

Mogelijk wordt er na 13 augustus wel iets mogelijk. Maar of er dan ook direct een groot festival georganiseerd kan worden, valt volgens de concertorganisator te betwijfelen.

"Ze denken dat we even een podiumpje neerzetten en wat artiesten regelen. Maar we bouwen hele steden, daar zijn we nu al mee bezig", zegt Van Straalen, die zegt dat de creatieve sector "op instorten staat". "Het lijkt alsof alles wordt gedaan om te voorkomen dat ons land donkerrood wordt en er wordt niet gedacht aan de gevolgen van de maatregelen. Het is totale willekeur."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl