Het Stereo Sunday Festival in Venlo kon vorig weekend nog wel doorgaan
NOS Nieuws

Deze festivals gaan op de valreep niet door: 'Ben er echt schijtziek van'

De podiums waren al opgebouwd, de muntjes geteld en de biervaten stonden koud. Maar de festivals die dit weekend stonden gepland, kunnen op het allerlaatste moment tóch niet doorgaan.

Het demissionaire kabinet maakte vanavond bekend dat evenementen alleen op anderhalve meter afstand en met een vaste zitplek mogen doorgaan. En dat is voor veel festivals niet te doen. Een grote domper voor organisatoren en bezoekers dus, vooral omdat het startschot voor de festivalzomer slechts een week geleden werd gegeven.

"Ik kan niet beschrijven hoe lastig vandaag is", zegt een woordvoerder van het 7th Sunday Festival in Erp, waar dit weekend 20.000 bezoekers op zouden afkomen. "Als één dag voor het festival wordt besloten, 'jongens, jullie moeten cancelen', dan is dat echt verschrikkelijk." Een zittend festival op anderhalve meter afstand is volgens de organisatie niet te doen. "Dat is niet te handhaven en het terrein is niet zo ingericht."

Opbouw van het festival in Erp, op 30 juni. Vandaag kwam het bericht dat het niet kan doorgaan

In Amsterdam stond dit weekend het Guilty Pleasure Festival op de agenda. "Dat de persconferentie na 1,5 jaar opgekropte knaldrang de teleurstelling van de eeuw meebracht, dat mag duidelijk zijn", schrijft de organisatie op Facebook. "En dat voelt na láng wachten, keihard knokken en een maand met veel passie en liefde ons kindje plannen en opbouwen, onbeschrijfelijk pijnlijk."

"Ik ben er echt schijtziek van", zegt ook de organisator van het Secret Forest Festival, dat morgen in het Groningse Stadskanaal zou plaatsvinden. Op het festival zouden 46 artiesten op vijf podia optreden. "We hebben ze allemaal afgebeld", zegt de organisator op Facebook in een video bij het opgebouwde hoofdpodium. "Zeventig vierkante meter led-verlichting zit er net in, maar de opdracht is heel simpel: afbreken. We moeten het er maar mee doen."

'Onmogelijke situatie'

De nieuwe maatregelen gelden sowieso tot en met 13 augustus. Dat betekent ook veel onzekerheid voor de festivals vlak ná die datum. "Een onmogelijke situatie", zegt bijvoorbeeld Lowlands op Twitter. Het festival staat van 20 tot en met 22 augustus gepland, een kleine week na een nieuwe beslissing van het kabinet.

"Dat is veel te kort en kost hartstikke veel geld. Ze stralen iets uit van: 'je ziet maar hoe je het oplost'", schrijft Lowlands. Het festival benadrukt dat artiesten hun agenda's vrijhouden en leveranciers hun personeel en materiaal beschikbaar stellen. "Ze laten de sector gewoon bungelen. Het kabinet is volledig losgetrokken van de realiteit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl