NOS Nieuws

Wekdienst 7/7: Onderzoek naar aanslag De Vries • Opnieuw boerenprotest

Goedemorgen! Een dag na de aanslag op Peter R. de Vries is het onderzoek in volle gang. Ook worden nieuwe boerenprotesten verwacht en is het de laatste dag van het staatsbezoek van Willem-Alexander en Máxima aan Duitsland.

Het weer: geregeld zon. Het waait een stuk minder en op de meeste plaatsen blijft het droog, bij 20 graden aan zee tot lokaal 24 in het binnenland.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het onderzoek naar de aanslag op Peter R. de Vries is in volle gang. Er zijn drie verdachten aangehouden, meldde de politie gisteravond laat. Vandaag worden updates verwacht. Het laatste nieuws over de aanslag lees je in ons liveblog.
  • Boeren gaan demonstreren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Op het Malieveld in Den Haag komen boeren van Agractie bijeen, leden van Farmers Defence Force (FDF) verzamelen zich op vier locaties in de omgeving van Zwolle, Assen, Arnhem en Den Bosch.
  • De Tweede Kamer debatteert over het rapport over de toeslagenaffaire waarover het kabinet in januari viel. De Kamer praat met demissionair premier Rutte, minister Hoekstra en staatssecretaris Van Huffelen over de conclusie van de commissie Van Dam dat gedupeerden "ongekend onrecht" is aangedaan.
  • De Onderzoeksraad voor Veiligheid komt met een rapport over de fatale flatbrand op nieuwjaarsdag 2020 in Arnhem. Bij die brand kwamen een 39-jarige man en zijn 4-jarige zoontje om het leven; de 36-jarige moeder en hun 8-jarige dochter raakten zwaargewond.
  • En het is de laatste dag van het staatsbezoek van Willem-Alexander en Máxima aan Duitsland. Vandaag staat Berlijn als hoofdstad en deelstaat centraal. In de middag is ook het traditionele gesprek van het koningspaar met meegereisde journalisten.

Bekijk hier een samenvatting van de tweede dag van het staatsbezoek van het koninklijk paar:

Willem-Alexander en Maxima in Duitsland: dag 2 van het staatsbezoek

Wat heb je gemist?

De gezondheidstoestand van Peter R. de Vries is nog onduidelijk. Hij vecht voor zijn leven, zei burgemeester Halsema van Amsterdam gisteravond op een persconferentie over de aanslag op de misdaadjournalist. Halsema noemde hem een nationale held en een zeldzaam moedige journalist.

Voor de aanslag op Peter R. de Vries zijn drie verdachten opgepakt, onder wie de vermoedelijke schutter. Dat maakte de politie Amsterdam op de persconferentie bekend. Twee zijn klemgereden in hun vluchtauto op de A4 bij Leidschendam en een is opgepakt in Amsterdam. Over de achtergrond van de verdachten is niets bekendgemaakt.

De Vries werd aan het begin van de avond neergeschoten in het centrum van Amsterdam. De 64-jarige misdaadjournalist was vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. in het Marengoproces over liquidaties in het criminele circuit, met hoofdverdachte Ridouan Taghi.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Iedere dag praten we je in een video bij over alles wat je moet weten van het EK voetbal 2021. Vandaag:

EK in 2'21: 'Football is coming home' of Danish Dynamite?

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl