Dierenartsen moeten vrijwel alle loonsteun terugbetalen
NOS NieuwsAangepast

Vooral dierenartsen kregen te veel loonsteun, ook anderen moeten terugbetalen

Ruim 70 procent van de ondernemers die vorig jaar loonsteun kregen, moet dit geld (deels) terugbetalen aan de overheid. Het gaat om ruim 50.000 bedrijven en zo'n 4,2 miljard euro, blijkt uit een publicatie van drie ambtenaren van het ministerie van Financiën in economenblad ESB.

Het gaat om NOW-steun die de ondernemers voor de periode maart tot oktober vorig jaar aanvroegen. Ze moesten daarbij een schatting doen van hun omzetverlies. Op basis daarvan kregen ze een voorschot van 80 procent van de aangevraagde steun. Daarmee konden ze de lonen van hun personeel doorbetalen.

Op basis van die schattingen verstrekte de overheid voor deze periode in totaal 12,2 miljard euro.

Nu blijkt dus dat ruim acht op de tien ondernemers te pessimistisch is geweest. Het uiteindelijke omzetverlies bleek bij hen uiteindelijk lager dan geschat. En dus moeten ze een deel van de voorgeschoten loonsteun terugbetalen. Een op de drie ondernemers moet waarschijnlijk zelfs het hele bedrag terugstorten.

Dierenartsen

Uit de analyse blijkt dat er grote verschillen zijn tussen sectoren. Van de reisorganisaties die loonsteun kregen hoeft vrijwel niemand terug te betalen. Ook de meeste horecaondernemers zijn niet te pessimistisch geweest bij hun schattingen. Dierenartsen moeten juist wel vaak steun terugbetalen.

Hoeveel loonsteun moeten ondernemers gemiddeld terugbetalen per sector?

Sector periode maart t/m mei periode juni t/m september
Dierenartsen 83 procent 96 procent
ICT 60 procent 43 procent
Eet- en drinkgelegenheden 14 procent 33 procent
Hotels, pensions, jeugdherbergen, cruiseschepen 9 procent 28 procent
Reisbemiddeling en reisorganisaties 4 procent 9 procent
Luchtvaart 0 procent 0 procent

Ondernemers die het omzetverlies precies goed hebben ingeschat krijgen nog de laatste 20 procent van de steun die ze hebben aangevraagd.

Enkele duizenden ondernemers waren juist te optimistisch bij het aanvragen van de steun. Bij hen viel het omzetverlies hoger uit dan geschat. Zij krijgen daarom nog extra loonsteun.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl