Slechts 10 procent van de werknemers wil na corona weer fulltime op kantoor gaan werken. Daarentegen wil 20 procent helemaal nooit meer naar de fysieke werkplek. De rest, 70 procent dus, wil 'hybride' gaan werken (deels thuis, deels op kantoor).
Dat blijkt uit een peiling van vakbond FNV onder 5300 leden. De vakbond stelde de vraag alleen aan mensen die thuis kúnnen werken. Van alle werkenden in Nederland is dat ongeveer de helft. Sinds deze week is het advies van de overheid om thuis te werken, opgeheven.
"Ik denk dat veel mensen praktische voordelen zien aan een combinatie", zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong. "Je kunt je beter concentreren, je kunt productiever zijn, en ook wat meer je eigen tijd indelen."
Van de FNV-leden zegt 54 procent thuis evenveel uren te werken als op kantoor. En 39 procent zegt thuis zelfs méér te werken.
En er zijn volgens Jong nog meer voordelen. "Ik denk in alle eerlijkheid dat er mensen zijn die het op de werkvloer niet altijd even leuk hebben. De angstcultuur op de werkvloer is onder ambtenaren bijvoorbeeld groot."
Adviesorganisatie Deloitte verwacht dat de meeste werknemers kiezen voor hybride werken. Ze experimenteren met onder andere robot-technologie, om thuiswerken zo soepel en compleet mogelijk te maken:
Uit het onderzoek van vakbond FNV blijkt ook dat 63 procent vindt dat er een wettelijk recht moet komen op thuiswerken, waarmee een werknemer dat kan afdwingen als hij of zij dat wil.
"Een wettelijk recht op thuiswerken bestaat niet", zegt arbeidsjurist Pascal Besselink. "Het feit dat de overheid dit adviseert, is niets meer dan een algemeen overheidsadvies. Als de werkgever zorgt een veilige werkplek, dan mag hij vragen dat de werknemer naar de fysieke werkplek komt.
In Nederland bestaat nu de Wet flexibel werken, waarmee een werknemer de werkgever kan vragen om bijvoorbeeld op een andere plek of op andere tijden te werken. Maar in de praktijk kan de werkgever die aanvraag vrij makkelijk afwijzen.
Jong: "Op dit moment kun je het ook al vragen aan je thuis, je kunt vragen: mag ik thuiswerken? Mag ik op kantoor komen? En als je baas dan zegt: nee, doei, de groeten, dan heb je geen poot om op te staan."
Vakbond FNV wil zelf ook dat er een wet komt. Jong: "Dat als je een verzoek doet, je werkgever een zwaarwegend bedrijfsbelang moet hebben om dat af te wijzen." Arbeidsjurist Besselink is kritischer, omdat zo'n wet gelijk voor alle werkgevers zou gaan gelden. "Ik vind het bij uitstek een onderwerp dat zich leent voor een cao-overleg."
Jong ziet dat probleem niet zo. "Een buschauffeur zal niet verwachten dat hij zijn werk thuis zal kunnen doen. Dat geldt voor automonteurs precies hetzelfde, dat geldt voor sjorders in de haven. Het gebeurt dus allemaal in redelijkheid."