Het beoogde nieuwe stadion van Feyenoord
NOS Nieuws

Feyenoord City verdeelt aanhang en Rotterdammers, nu mogen ze zelf meepraten

  • Nasrah Habiballah

    correspondent Rotterdam-Den Haag

  • Nasrah Habiballah

    correspondent Rotterdam-Den Haag

De aanhang van Feyenoord is sterk verdeeld over de plannen voor het nieuwe stadioncomplex Feyenoord City. Voorstanders beschouwen het als een noodzakelijke stap voor de Rotterdamse voetbalclub, tegenstanders zijn bang dat de club er juist op achteruit gaat. Vandaag mogen voor- en tegenstanders hun zegje doen op het stadhuis om de gemeente te overtuigen.

De gemeente kreeg ruim 600 aanmeldingen van mensen die wilden inspreken op het stadhuis. Na een selectieprocedure zijn er uiteindelijk zo'n 65 die bij de gemeente hun zegje mogen doen.

De inspreekdagen zouden eigenlijk vorige week al zijn, maar toen werden alle gesprekken over Feyenoord City afgelast vanwege bedreigingen. Voorstanders zouden door tegenstanders bedreigd zijn. Volgens burgmeester Aboutaleb voelde niet iedereen zich op het stadhuis vrij om zich uit te spreken over de besluitvorming over Feyenoord City en was een 'afkoelperiode' nodig.

Een bewoner (r) in gesprek op het stadhuis over Feyenoord City

Nu gaan de gesprekken dus weer verder. Maar tussen de insprekers vandaag zitten maar weinig voorstanders van de plannen. Supporter Misha van der Waard, voorstander van een nieuw stadion en ook een van de insprekers, weet wel waarom: "Die bedreigingen zijn precies de reden dat veel voorstanders die ik ken niet komen inspreken. Zij hebben geen zin in een confrontatie of om aangesproken te worden op hun mening."

De heftige discussie tussen de voor- en tegenstanders heeft Van der Waard er in ieder geval niet van weerhouden de gemeenteraad te komen overtuigen. "Ik houd van De Kuip, maar meer van Feyenoord", zegt Van der Waard. De supporter denkt dat de bouwplannen zorgen voor een betere toekomst voor zowel de club als de stad.

Van der Waard is niet de enige die er zo over denkt. Volgens voorstanders is een nieuw stadion aan de Maas een noodzakelijke stap voor de club om er financieel op vooruit te gaan en op het veld concurrerend te kunnen zijn met clubs als Ajax en PSV.

Financiële voordelen

Feyenoord zou er volgens de business case, een haalbaarheidsstudie voor het beoogde nieuwe stadion, financieel op vooruit gaan door inkomsten uit meer zitplaatsen, meer zakelijke inkomstenbronnen en meer horecavoorzieningen. Het nieuwe stadion zou zo gebouwd worden dat het geschikt is voor meer evenementen dan nu het geval is in De Kuip.

Waar veel tegenstanders denken dat die plannen veel te rooskleurig en niet realistisch zijn, ziet Van der Waard het helemaal zitten: "In mijn ogen is de business case heel realistisch ingestoken, gezien het vele marktonderzoek dat is gedaan. In vergelijking met andere stadions en de geschiedenis van De Kuip zie ik juist een deels conservatief ingestoken business case."

Impressie binnenkant van het nieuwe Feyenoordstadion

Veel tegenstanders zien dat anders en vinden de financiële risico's te groot. Volgens hen zijn de plannen gebaseerd op rooskleurige aannames die helemaal niet realistisch zijn. Ze zijn bang dat de club er uiteindelijk financieel niet beter van wordt, maar er juist op achteruitgaat. De meeste insprekers proberen de gemeente er vandaag daarom van te overtuigen niet in te stemmen met de plannen zoals die er nu liggen.

"Ik denk dat ik voor velen spreek als ik zeg dat we niet per definitie tegen een nieuw stadion zijn", zegt inspreker Richard Gelderblom. "Waar ik en vele anderen wel tegen zijn, is het plan zoals dat er nu ligt. Er wordt al jaren geschaafd en geschoven met kosten om het maar te laten passen. Inmiddels is men volgens mij al zo ver doorgeschoten hierin dat de geloofwaardigheid volledig verdwenen is."

'Monument van wereldklasse'

"Ik kan als Rotterdammer en Feyenoorder niet anders dan tegen de bouw van een nieuw stadion zijn", zegt ook Mark de Bokx tegen de gemeente. "De vele honderden miljoenen die dit stadionproject moet gaan kosten zullen, als het allemaal niet loopt zoals in de papieren werkelijkheid van de business case is voorgerekend, verdwijnen in een iconische money pit aan de oevers van de Maas. Terwijl enkele honderden meters verderop een gemeentelijk monument van wereldklasse dat al meer dan 80 jaar standhoudt staat te verpieteren."

Ook maandag en dinsdag zijn er nog momenten waarop burgers de gemeenteraad over Feyenoord City kunnen toespreken. Maar een definitief besluit zal nog even op zich laten wachten. Er is onder andere meer tijd nodig om de financiering rond te krijgen.

Waarschijnlijk is pas begin volgend jaar definitief duidelijk of het nieuwe stadion er komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl