Suriname komt uit code zwart, maar ziekenhuizen nog vol

  • Fleur Damen

    redacteur

  • Fleur Damen

    redacteur

De situatie was er een aantal weken nijpend, maar in Suriname lijken ze langzaam op te krabbelen uit code zwart. "De ziekenhuizen liggen nog wel vol, maar mensen hoeven niet meer op de gangen te overlijden", zegt chirurg Chander Mahabier. Hij reisde onlangs als vrijwilliger af naar Suriname, tegelijkertijd met de Nederlandse covidhulpmissie van VWS, en werkt tijdelijk in het streekziekenhuis van Nickerie. "Ons team heeft samen met Surinaamse artsen een screening gedaan van de patiënten die eventueel met zuurstof naar huis konden gaan. Daardoor is er nu wat ruimte ontstaan en hoeven mensen niet in de gangen te blijven liggen."

Suriname versoepelt de coronamaatregelen vanaf morgen een klein beetje. Sinds 31 mei gold er een strenge lockdown, maar vanaf morgen gaan de winkels weer open en mogen mensen de straat op, behalve op zondag. De avondklok blijft van kracht, vanaf 6 uur 's avonds.

Vooral de Braziliaanse variant heeft veel Surinamers getroffen. Mahabier: "Die variant dook hier 8 april op, toen hadden we gemiddeld vijftig mensen per dag die geïnfecteerd waren. Dat is te overzien. Maar op 8 juni waren er al 275 besmet met die variant. Het heeft een giga-toename veroorzaakt."

Arts Chander Mahabier in het ziekenhuis in Suriname

Dat leidde tot een situatie die te vergelijken was met een oorlogssituatie, omschrijft Mahabier. Eerder lagen zelfs de gangen van de ziekenhuizen vol met patiënten. "Er waren genoeg redenen om die mensen op te nemen op de IC, maar die waren bomvol." Daardoor moesten mensen noodgedwongen in de gang aan het zuurstof, wachten tot een plek vrijkwam. "Dat is macaber en dat blijft zo in je geheugen gegrift. Dat is inhumaan, absoluut om te huilen."

Die "gevarenzone" is volgens de Nederlandse arts absoluut nog niet voorbij. Ter vergelijking: in Nederland overleden gisteren vier mensen aan de gevolgen van corona. In Suriname waren dat er negen, terwijl daar 600.000 mensen wonen. Ook zijn de infectiepercentages er nog altijd hoog.

Vooral Marrons, Javanen en Hindoestanen op IC

Relatief veel jonge mensen zijn in Suriname overleden aan het virus. Daardoor is de vaccinatiebereidheid flink toegenomen, ziet Mahabier. "De rijen voor de vaccinatielocaties zijn nu gelukkig controleerbaar. Maar in het begin waren die onbeheersbaar en onverantwoordelijk. Veel mensen wilden zich laten vaccineren omdat ze gezien hebben wat de gevolgen zijn."

Maar er zijn ook groepen mensen die propageren je niet laten te vaccineren. "Dat zien we bijvoorbeeld bij de Marrons en die zien we nu in grote aantallen op de IC liggen." Javanen, ongeveer 10 procent van de Surinaamse bevolking, staan op dit moment bovenaan de lijst van mensen die in het ziekenhuis liggen. Tot slot worden ook veel Hindoestaanse Surinamers ziek.

Veel Surinamers hebben meerdere chronische aandoeningen, zegt Mahabier. "Ze zijn dik, bewegen weinig en hebben hart- en vaatziektes. Een groot deel van die mensen komt op de IC en overlijdt helaas."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl