Hockeyers worden Europees kampioen na zinderende slotfase met shoot-outs

Negen seconden voor het verstrijken van de reguliere speeltijd leek Nederland nog genoegen te moeten nemen met een tweede plaats bij de EK hockey, maar na een benutte strafcorner en het beter nemen van de shoot-outs mag Oranje zich toch Europees kampioen noemen.

Hockeyers nemen shoot-outs beter dan Duitsland en pakken Europese titel

Het is voor de zesde keer in de geschiedenis dat Nederland de Europese titel binnensleept. Pirmin Blaak was de gevierde man bij Oranje. De doelman hield in de reguliere speeltijd de Duitsers meerdere malen van scoren af en onderscheidde zich ook bij de shoot-outs.

In aanloop naar de finale gingen de gedachten van de Nederlandse hockeyers ongetwijfeld even terug naar de groepsfase. Ook daarin waren de Duitsers de tegenstander en werd er na een tumultueuze slotfase, waarin Blaak een groene kaart kreeg en de arbitrage een snelle keeperswissel weigerde, een 2-0 voorsprong uit handen gegeven.

Uitblinkende Blaak

In tegenstelling tot het duel in de groepsfase, pakte Nederland in de finale geen vroege voorsprong. De grootste kansen in het eerste kwart waren voor de Duitsers, maar dankzij het sterke optreden van Blaak werd een achterstand voorkomen.

Eerst was het Timur Oruz die de Nederlandse keeper redding zag brengen en even later stuitte Lukas Windfeder met zijn strafcorner op Blaak. Aan Nederlandse kant gingen twee strafcorners de mist in, waardoor het na het eerste kwart nog 0-0 stond.

Oranje-doelman Pirmin Blaak

Ook in het tweede kwart onderscheidde Blaak zich. Met name de redding op de inzet van Timm Herzbruch, die van dichtbij kon uithalen, was knap. De Duitsers bleven aandringen en dat resulteerde nog voor rust in het eerste Duitse doelpunt.

De scheidsrechter legde de bal op de stip, omdat Jorrit Croon de bal met zijn lichaam uit het doel had gehouden. Blaak probeerde Christopher Rühr van zijn stuk te brengen door tijd te rekken, maar de Duitser hield zijn zenuwen in bedwang en benutte de strafbal.

Duitsland scoort uit een strafbal

Vlak na rust maakte Nederland alweer gelijk. Robbert Kemperman gaf de bal voor en via de Duitser Windfeder werd de voorzet gepromoveerd tot een doelpunt. Het was vervolgens wederom aan Blaak te danken dat de Duitsers niet opnieuw op voorsprong kwamen.

Oranje dacht aan het einde van het derde kwart op voorsprong te komen, maar de scheidsrechter had al gefloten, waardoor de goal niet doorging. Het bleef lang spannend in het laatste kwart, maar het waren de Duitsers die vier minuten voor het einde van de wedstrijd de 2-1 maakte.

Late gelijkmaker

Terwijl het publiek Nederland hartstochtelijk naar de Europese titel probeerde te schreeuwen, tikte Constantin Staib de bal voorbij de uitkomende Blaak. De Duitsers dachten de overwinning de hun zak te hebben, maar met nog negen seconden op de klok gaf de scheidsrechter een strafcorner aan Oranje. De push van Jip Janssen werd nog geraakt door de Duitse doelman, maar vloog toch het doel in.

Shoot-outs moesten zodoende de beslissing brengen in de finale. En net als in de reguliere speeltijd, was ook bij de shoot-outs een heldenrol weggelegd voor doelman Blaak. Hij hield de tweede poging van de Duitsers tegen en leidde zo de zege van Oranje in.

Bekijk in de videocarrousel de reacties van Blaak, Janssen, Van Dam en hockeybondscoach Max Caldas:

Bondscoach Max Caldas ziet de Europese titel van de Nederlandse hockeyers als mooie opmaat naar het grote doel, goud pakken op de Olympische Spelen. "Dit is een heel goede voorbode voor de rest van de zomer."

Jip Janssen: "Het allermooiste was het moment dat de corner aangegeven werd. Het hele stadion was stil. Dan vertrouw je gewoon op je routines. En blijkbaar heb ik die genoeg ingeslepen. Fantastisch. Dit maakt het alleen maar extra mooi, met die shoot-outs er bij."

Nog een keer Nederland - Duitsland

Zondagmiddag om 12.30 uur staat er opnieuw Nederland - Duitsland op het programma, maar dan is het de vrouwenfinale van de EK.

Eerder op zaterdag pakte België, de Europees kampioen van twee jaar geleden, het brons door met 3-2 te winnen van Engeland.

Tom Boon was voor de Belgen twee keer trefzeker uit de strafcorner. Datzelfde gold voor Samuel Ward aan de kant van Engeland. Thomas Briels maakte het enige velddoelpunt van de wedstrijd.