Jorrit Croon en Max Caldas na de zege op België ANP

"Ik ben superblij dat we de finale halen. Maar mijn opa is overleden deze week. Deze was voor hem en voor mijn oma", reageert Jorrit Croon na de zege in de halve finales van het EK op België. "Vandaar mijn emoties."

Croon was als laatste aan de beurt in de shoot-outs, die nodig waren na een 2-2 stand in de reguliere speeltijd. Toernooifavoriet en titelhouder België was tot dan toe beter, Nederland had vier minuten voor tijd de stand op gelijke hoogte gebracht door een strafcorner van Jip Janssen.

Croon, speler van Bloemendaal, zag vlak voor zijn eigen poging zijn clubgenoot Arthur Van Doren falen namens België. Hij wist dat een treffer van hem Oranje de finaleplaats op zou leveren. Hij faalde niet.

"Ik ben blij met dit team, hoe we hebben gespeeld", vervolgt Croon. "Mooier dan dit wordt het nu even niet. Maar we moeten door, want we spelen een nog veel belangrijkere wedstrijd over een paar dagen."

Emotionele Croon tikt Oranje naar EK-finale: 'Deze is voor mijn opa'

Bondscoach Max Caldas loofde het optreden van zijn team, dat qua spel de mindere was. "Ik ben trots op onze vechtlust. We zaten vandaag niet lekker in de wedstrijd. Het kostte ons veel moeite om in ons ritme te komen. Na het eerste kwart werd het traag, voorzichtig, voorspelbaar. Dan moet je een andere modus zien te vinden om toch nog op gelijke hoogte te komen. Dat is gelukt."

Vier minuten voor tijd benutte Janssen de vierde buitenkans wél en maakte de 2-2. "Jip heeft ons op 2-2 gezet op het moment dat het moest. En Pirmin stond er op het moment dat het moest. Maar we hebben het gezamenlijk gedaan. We waren niet op ons best, maar we hebben toch nog de klus geklaard in een rommelige pot."

Bekijk in de videocarrousel de reacties van Caldas en Blaak:

Doelman Pirmin Blaak groeide naast Croon uit tot de andere held van de avond. "We speelden niet heel goed. België verdiende misschien wel meer." Maar door de remise waren de ogen op Blaak gericht. En hij belette Van Doren tot tweemaal toe het scoren van zijn shoot-out. "Je speelt een hele eigen wedstrijd in de shoot-outs", doelde Blaak op zijn rol. "Als wij ze goed nemen, kan ik meer risico nemen. En ik speelde wel op het randje."

Blaak hinderde Van Doren, maar de scheidsrechter oordeelde dat het nét door de beugel kon. "Dit is fantastisch. We zijn eerste geworden in de poule en dan dit. Bizar."

NOS

In de finale wacht Duitsland, de achtvoudig Europees kampioen. "We hebben nog een openstaande rekening met de Duitsers. Dus ik kijk uit naar zaterdag", sloot Blaak strijdbaar af.

De doelman refereert aan de groepswedstrijd met Duitsland, waarin Nederland een 2-0 voorsprong in de slotfase nog weggaf.

Oranje-hockeyers bereiken EK-finale na zinderend slot tegen België Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame