Nederlandse hockeyers verslaan favoriet België in verhitte halve finale

Oranje-hockeyers bereiken EK-finale na zinderend slot tegen België

Nederland heeft zich wonderwel geplaatst voor de finale van het EK hockey. In de halve eindstrijd tegen België, favoriet voor eindwinst, sleepte de ploeg van bondscoach Max Caldas er in een verhit duel een 2-2 remise uit, waarna Oranje de shoot-outs beter nam.

Thierry Brinkman en Robbert Kemperman misten een shoot-out namens Nederland, maar ook België was niet koelbloedig. Nadat de beste speler van de wereld, Arthur Van Doren, tot twee keer toe miste (hij kreeg een herkansing wegens een fout van doelman Pirmin Blaak), schoot Jorrit Croon de beslissende bal binnen. Hij knielde daarna en liet zijn tranen de vrije loop.

Finale zaterdag 12.30 uur

Nederland mag zaterdag tegen Duitsland strijden om de zesde Europese titel in de historie, voor België rest niets anders dan de mogelijkheid om straks in Tokio revanche te nemen.

• NOS

Hoe graag Caldas het duel vooraf ook wilde bestempelen als een doorsnee wedstrijd, er werd door hockeyminnend Nederland reikhalzend uitgekeken naar de derby der Lage Landen.

Iedereen wilde weten of Oranje wederom zou kunnen verrassen met een (4-0) zege, zoals in de Pro League eind mei. Of dat de Belgen, de regerend wereldkampioenen én Europees kampioenen, het Wagener stadion het zwijgen zouden kunnen opleggen.

Zenuwslopend

Het werd geen van beiden. Het werd een spannende, soms zenuwslopende wedstrijd waarin het spel vooral in de laatste twee kwarten heen en weer ging en waarin er geen winnaar aangewezen kon worden.

Jorrit Croon

De eerste strafcorner was voor Nederland, maar het was België dat in het eerste kwart de beste kansen kreeg. Dankzij doelman Blaak bleef het bij 0-0. Pas in het tweede kwart kregen de Belgen hun eerste strafcorner, maar ook deze leverde niets op. Ook na het tweede kwart bleef de brilstand op het bord.

België domineerde wel, had de overhand en ook de betere kansjes. Maar Oranje, dat niet goed genoeg verdedigde, mocht blijven hopen. Dan moest er wel wat gebeuren in de resterende twee kwarten. Om te beginnen vaker in de cirkel van de Belgen zien te komen.

Maar twee opzichtige foute passes van Oranje werden vakkundig onderschept en afgestraft. De vrijstaande Nicolas De Kerpel kreeg de bal en tikte binnen: 0-1.

België viert de 1-2 van Alexander Hendrickx

De treffer leidde niet tot een betere wedstrijd, maar wel tot verhitte emoties. Sander de Wijn tackelde Arthur Van Doren, waarop Victor Wegnez verhaal ging halen bij de Nederlander en hem hard wegduwde. Zowel De Wijn als Wegnez mocht even twee minuten nadenken in de dug-out. Met een groene kaart kwamen beide spelers overigens nog goed weg.

Twee keer komt Oranje terug

Acht minuten voor tijd ging België in de fout, waar Oranje bijzonder effectief mee omging. Seve van Ass ontving de bal in de cirkel, het Wagener Stadion veerde op en Van Ass schoot raak: 1-1. Maar de euforie duurde slechts een minuut; België kreeg zeven minuten voor tijd een strafcorner en Alexander Hendrickx schoot de 2-1 binnen.

Oranje gaf zich nog altijd niet gewonnen tegen de favoriet, het koos hartstochtelijk de aanval. En de ploeg van Caldas kreeg ook twee strafcorners in de laatste minuten. De tweede van Jip Janssen ging erin met nog vier minuten op de klok: 2-2.

In de shoot-outs trok Oranje aan het langste eind.

In de eerste halve finale was Duitsland met 3-2 te sterk voor Engeland.