Jip Janssen scoort op het EK ANP

Wie een geschiedenisboek over de vaderlandse hockeysport schrijft, zou meerdere hoofdstukken kunnen wijden aan de Nederlandse strafcornerspecialisten. Onder anderen Floris Jan Bovelander, Ties Kruize, Ageeth Boomgaardt, Bram Lomans, Taeke Taekema en Maartje Paumen ramden op talloze grote toernooien de ene na de andere bal tegen de touwen vanuit een strafcorner.

Ook op de EK in Amsterdam kan de Nederlandse mannenploeg weer gebruik maken van dat wapen; tegenwoordig hebben alle landen wel een cornerspecialist in hun ploeg.

Er is alleen één verschil met de voorgaande jaren. Oranje speelt vandaag de finale op de EK tegen Duitsland met niet één, maar twee strafcornerkanonnen: Mink van der Weerden en Jip Janssen.

Mink van der Weerden Pro Shots

"Als ze niet onder druk staan, kunnen ze bijna elke corner scoren. Dit kan het grote wapen van Nederland zijn tijdens de komende toernooien", meent Bram Lomans, de voormalig strafcornerspecialist die met Oranje twee keer olympisch kampioen werd en zo'n 150 keer scoorde uit de aanvallende corner.

Bekijk de analyse van de Nederlandse strafcorner door Bram Lomans en een interview met Jip Janssen in de videocarrousel hieronder.

"De hiërarchie is duidelijk: Mink (32 jaar) heeft nog wel iets meer status. Maar als je in de competities kijkt en naar het Nederlands elftal, dan staat Jip er wel naast. Hij heeft onwijs veel snelheid. Ik denk dat hij op dit moment iets harder is dan die van Mink; hij zit echt in de bloei van zijn carrière en pusht onwijs goed", prijst Lomans de strafcorner van de 23-jarige Janssen.

Moeilijk te verdedigen

"Ze hebben allebei echt een wereldcorner. Dat is lekker", vindt ook Jaap Stockmann. De voormalig keeper van Oranje weet maar al te goed hoe moeilijk het is om een strafcorner te verdedigen, zeker als tegenstanders niet weten op welke van de twee specialisten ze zich moeten richten."

NOS

"De afgelopen jaren hebben we eigenlijk alleen Mink van der Weerden gehad die een topcorner had vanaf de cirkel. Tegenstanders wisten: Van der Weerden is de enige schutter op de kop van de cirkel, daar lopen we op. Nu heb je veel meer variatie, met twee echte topschutters. Dat is heel moeilijk te verdedigen. En ook voor de schutter is het lekker omdat je niet meer alle druk op je schouders krijgt", aldus Stockmann.

De Nederlandse hockeymannen plaatsten zich voor de finale door België via shoot-outs te verslaan. Doelman Pirmin Blaak vervulde daarbij een heldenrol. Hij kijkt in onderstaande video terug op de halve finale en vooruit naar de strijd om EK-goud. "We gaan er vol in."

STER reclame