Bewapende militair Conings nog steeds spoorloos, zo staat de klopjacht ervoor
Hoewel er met man en macht naar hem wordt gezocht, is hij al meer dan twee weken spoorloos: de Belgische militair Jürgen Conings laat zich niet makkelijk vinden. Hij haalde twee weken geleden zware wapens bij een kazerne op, liet afscheidsbrieven achter en heeft de bekende Belgische viroloog Marc van Ranst als doelwit.
Vandaag meldden Belgische media dat hij jarenlang in het doorzochte bos woonde. Dat betekent dat hij dit gebied goed kent. Hoe staat de zoektocht er naar Conings nu voor?
Conings woonde mogelijk in het uitgekamde gebied
Op maandag 17 mei vertrok Conings, zoals altijd, naar zijn werk. Maar in de avond kwam hij niet thuis, wat zijn vriendin verontruste. De volgende dag werd de klopjacht gestart.
De auto van de militair werd kort na zijn verdwijnen gevonden in een bos nabij de Lanklaarsesteenweg. Daarin werd volgens het federaal parket een "verdachte constructie rond een tripflare" gevonden, oftewel een valstrik.
De zoekactie focuste zich meermaals op Nationaal Park Hoge Kempen, vlakbij de grens met Nederland. Belgische media melden vandaag dat Conings jarenlang in een chalet in Sparrendal woonde, vlakbij het park.
Honderden agenten en militairen hebben met onder meer helikopters en gepantserde voertuigen gezocht, maar de klopjacht heeft tot nu toe geen Conings opgeleverd. "Het duurt lang, ik denk dat we met zijn allen hadden gehoopt dat we sneller duidelijkheid zouden krijgen in dit dossier", zei de minister van Binnenlandse Zaken dit weekend.
De autoriteiten gaan ervan uit dat Conings nog leeft en dat de dreiging rondom de militair nog niet verdwenen is.
Conings is 'potentieel gevaarlijke extremist'
Conings heeft extreemrechtse ideeën en staat op de lijst van potentieel gevaarlijke extremisten van het Belgische coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse OCAD. De lijst bevat 706 personen die een extremistische of terroristische dreiging kunnen vormen voor België. Conings is de eerste militair ooit op de lijst.
Van deze personen is bekend dat ze aanzetten tot geweld, van plan zijn om geweld te gebruiken in een extremistische of terroristische context of dat er ernstige aanwijzingen zijn dat ze anderen willen radicaliseren.
In een afscheidsbrief zou Conings hebben gezegd dat hij "niet kan leven met de leugens van mensen die beslissen hoe wij moeten leven". Hij doelde daarmee op politici en virologen.
'Potentieel gevaarlijk', maar toch een raketwerper ophalen
Hoewel hij op de lijst van het OCAD stond, kon hij toch zware wapens uit een kazerne in Leopoldsbrug meenemen. "Onaanvaardbaar", noemde premier Alexander De Croo die fout. Mogelijk gaat het om vier raketwerpers, een FN P90-machinepistool en een kleiner pistool.
De militaire inlichtingendienst ADIV wist dat Conings op de lijst stond, maar die informatie bereikte nooit de chef van de ADIV of minister Dedonder (Defensie). De informatie uit de database van OCAD werd "gebrekkig benut", zegt Dedonder.
Onderzoek naar de gang van zaken loopt nog. Inmiddels is wel twaalf andere militairen met extreemrechtse ideeën de toegang tot wapendepots ontzegd.
Viroloog Van Ranst was doelwit
"Je wordt de bedreigingen beu, maar helaas raak je eraan gewend", zei Van Ranst tegen de NOS. Conings reed naar het huis van de viroloog, nadat hij zijn auto vollaadde met wapens. Daar hing hij een paar uur rond. Van Ranst zit inmiddels twee weken met zijn gezin ondergedoken in een safehouse.
Naast Van Ranst zijn nog tien andere personen een mogelijk doelwit van de militair, meldden Belgische media eerder. Zij zouden extra bescherming krijgen.
Meerdere moskeeën in de omgeving van het zoekgebied blijven dicht, of worden extra bewaakt. Het is niet duidelijk of Conings het ook specifiek op gebedshuizen heeft gemunt.
Conings krijgt bijval: van wie en waarom?
Conings krijgt uit verschillende hoeken bijval. Een facebookgroep die werd opgericht als steun aan de militair had binnen een paar dagen 40.000 leden en op manifestaties kwamen tientallen mensen af. Van Ranst zelf nam een kijkje in een van de Telegram-groepen.
De mensen die Conings steunen hebben diverse motieven, zegt Belgische journalist Bruno Struys van De Morgen in Podcast De Dag. "Maar over het algemeen is hun boodschap dat Conings een held is, omdat hij zich verzet tegen de coronamaatregelen."
Volgens Struys maakt de situatie rondom Conings duidelijk dat er in Vlaanderen een "veel grotere bereidwilligheid" is om in opstand te komen tegen de maatregelen dan vaak wordt gedacht.
Hoe de politiek deze groep mensen moet adresseren is nog een grote vraag. Volgens Struys heb je aan de ene kant politici die zeggen dat ze meer moeten luisteren naar deze mensen, zodat ze zich gehoord voelen. "En aan de andere kant zeggen sommigen dat je niet moet luisteren, en duidelijk je afkeuring moet laten blijken."
"Die twee strekkingen zijn onverzoenbaar. Niemand weet wat we hiermee moeten doen."