Zoektocht naar Belgische militair verplaatst, huiszoekingen in Vlaanderen
In de zoektocht naar de voortvluchtige militair Jürgen Conings heeft de Belgische politie huiszoekingen gedaan. Ook het huis van Conings in Dilsen-Stokkem is doorzocht. Volgens Belgische media zijn er ook huiszoekingen gedaan bij bekenden van de militair. Het zou onder meer gaan om sympathisanten uit extreemrechtse hoek.
De afgelopen vier dagen is een groot gebied in het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg grondig doorzocht, zonder resultaat. De politie, het leger en buitenlandse speciale eenheden blijven ook zoeken in het natuurgebied.
Conings vertrok maandag zwaarbewapend van de kazerne. Dinsdag werd er een zoekactie opgetuigd. De autoriteit die het dreigingsniveau in België vaststelt, omschrijft hem als een "potentieel gevaarlijke extremist". Waarom de militair nog toegang had tot de wapens, is onduidelijk .
De vriendin van de Belgische militair vraagt hem in een videoboodschap om geen geweld te gebruiken.
"Jürgen, als je nog leeft, maak geen slachtoffers. Zorg dat het verhaal eindigt", zegt ze:
Voor zijn vertrek heeft Conings brieven achtergelaten met dreigementen aan de regering, het leger en virologen. Ondanks de waakzaamheid van de politie, wist Conings toch in de buurt van de Vlaamse viroloog Van Ranst komen. De viroloog en zijn gezin zaten al ondergedoken.
In Vlaanderen heeft de politie vandaag en gisteren tien huiszoekingen gedaan. Volgens Belgische media gebeurde dat ook bij voormalig militair Tomas Boutens, die in 2014 veroordeeld werd tot vijf jaar cel voor lidmaatschap van een neonazistische groepering. Dat beweert de man althans op zijn Facebookpagina. "Ze zochten J.... alsof die in mijn kast zit. Niet dus. Geen huiszoekingsbevel gekregen, geen lijst van in beslag genomen goederen gekregen. Geen illegale voorwerpen aangetroffen", schrijft Boutens.
In Maasmechelen lopen ongeveer honderd sympathisanten in een mars om Conings te steunen. Ze dragen borden met daarop de tekst "Als 1 achter Jürgen". Ook kinderen lopen mee.
De deelnemers aan de mars zijn bang dat Conings dood wordt geschoten: