'Zorg dat het stopt', zegt vriendin gezochte militair België op tv
De vriendin van de Belgische militair die al een paar dagen op de vlucht is voor politie, het leger en speciale eenheden, vraagt hem in een videoboodschap geen geweld te gebruiken. "Jürgen, als je nog leeft, maak geen slachtoffers. Zorg dat het verhaal eindigt", zegt ze.
De vermoedelijk zwaar bewapende Jürgen Conings wordt sinds dinsdag gezocht, nadat hij maandagavond niet was thuisgekomen. Uit de kazerne waar hij werkt, heeft hij wapens meegenomen.
Vrijdag werd bekend dat hij maandag twee uur in de buurt is geweest van viroloog Marc Van Ranst, de man die hij heeft bedreigd en die met zijn gezin is ondergedoken.
"Zorg dat dit verhaal stopt, voor mij en mijn familie. Bepaal zelf hoe", zei de onherkenbaar gemaakte vriendin van de 46-jarige militair in de video:
Dinsdag werd Conings' auto gevonden, met daarin vier raketwerpers en munitie, in een natuurgebied bij de grens met Nederlands Limburg. Gisteren werd duidelijk dat hij zijn auto had voorzien van een boobytrap.
Voor zover bekend heeft de man geen duidelijk spoor achtergelaten. Wel zijn op het graf van zijn ouders in Peer-Centrum medailles gevonden, die de man daar mogelijk heeft achtergelaten, meldt het Het Nieuwsblad.
Conings zou de onderscheidingstekens hebben gekregen voor deelname aan militaire missies in het buitenland. De Belgische krant schrijft dat "het neerleggen van eretekens voor een militair een speciale betekenis heeft. Het wil zeggen dat je opgeeft en niet meer in de zaak gelooft."
Het Nieuwsblad heeft de afscheidsbrief van Conings aan zijn vriendin gelezen. Hij "wil niet meer verder met hoe de toekomst er nu uitziet", zo staat in de brief.
Het Belgische Openbaar Ministerie wil dat de zaak wordt behandeld als een "moordpoging in een terroristische context en verboden wapenbezit in een terroristische context".
'Rambo-figuur'
In een afscheidsbrief zou Conings hebben aangekondigd de wapens op te nemen tegen virologen als Van Ranst en de Belgische overheid. Op sociale media krijgt hij steun van duizenden mensen die fel gekant zijn tegen het coronabeleid.
"Mensen die van hem tot een held maken, of een rambofiguur of een filmheld, die vergissen zich, denk ik", zei minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden gisteravond op de VRT. "Uiteraard verschillen mensen van mening, maar in de eerste plaats is zijn extremistisch gedachtengoed verwerpelijk. Als je dan nog eens oproept tot geweld tegen bepaalde doelwitten, is dat helemaal verwerpelijk."