Een afzetting bij Nationaal Park Hoge Kempen waar naar Conings wordt gezocht
NOS NieuwsAangepast

Viroloog Van Ranst bevestigt dat voortvluchtige Belgische militair hem zocht

De voortvluchtige Belgische militair Jürgen Conings, die met geweld tegen de overheid en virologen heeft gedreigd, is maandagavond twee uur in de buurt van de viroloog Marc Van Ranst geweest. Van Ranst heeft dat bevestigd.

De Belgische minister van Justitie Van Quickenborne zei eerder vandaag dat Conings maandag twee uur in de buurt van een "doelwit" had rondgehangen. Na twee uur vertrok hij. Van Quickenborne wilde niet zeggen wie het doelwit was.

Van Ranst doet er niet geheimzinnig over. Hij wist dat Conings maandag bij hem in de buurt is geweest. "Tuurlijk. Dat was een van de redenen waarom de politie de bedreigingen meteen zeer ernstig heeft genomen", zei hij tegen VRT Nieuws.

Van Ranst en zijn gezin werden onmiddellijk naar een safehouse gebracht. Hij doet daar luchtig over: "Het is een beetje hetzelfde als in uw kot blijven hé."

Geen impulsieve daad

De 46-jarige Conings verdween maandag met een vermoedelijk grote partij wapens die hij uit een opslagplaats van het Belgische leger had meegenomen.

"Uit het gerechtelijk onderzoek blijkt dat dit geen impulsieve daad is geweest", zei Van Quickenborne. "De man heeft zich dagenlang voorbereid op deze daad. Het is iemand die op de terroristenlijst staat. Hij is heel gevaarlijk."

Maasmechelen

Sinds maandag wordt met man en macht naar hem gezocht, vooral in een bos bij Maasmechelen, vlak over de grens bij Geleen. Journalisten die willen weten hoe een zoekactie van leger en politie daar verloopt, zijn weggestuurd.

Een fotograaf zei aan het begin van de middag dat er "ontwikkelingen gaande" waren, maar de politie wilde niets zeggen. Een persvak bij Nationaal Park Hoge Kempen is in allerijl ontruimd en er is een ambulance bij het bos weggereden. Het is niet duidelijk of er iemand in de ambulance lag.

Potentieel gewelddadige extremist

De auto van Conings werd dinsdag gevonden in een natuurgebied. Daarin lagen vier raketwerpers, inclusief munitie. De Belgische justitie gaat ervan uit dat Conings meer wapens in zijn auto had en die heeft meegenomen het bos in.

Gisteren werd zijn camouflagetent met zeil en slaapzak aangetroffen. Die wordt nog onderzocht op dna-sporen en vingerafdrukken, zegt een verslaggever van de VRT. In de auto van de man troffen agenten losse draden aan. Eerst ging men ervan uit dat die ongevaarlijk waren.

"Nu is de politie erachter gekomen dat als er aan die draden wordt getrokken het voor een steekvlam zorgt", aldus de verslaggever. "Dat betekent dat de recherche er echt nog van uitgaat dat deze man een potentieel gevaar oplevert."

Conings was al bekend bij de Belgische terreurbestrijdingsdiensten. Hij wordt gezien als een "potentieel gewelddadige extremist" met extreemrechtse ideeën. Het is niet duidelijk hoe het kan dat hij dan toch wapens kon meenemen uit het munitiedepot van het leger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl