NOS NieuwsAangepast

Natuurpark België afgesloten bij zoektocht naar gewapende militair

In België is het Nationaal Park Hoge Kempen afgesloten bij de zoektocht naar de voortvluchtige beroepsmilitair Jurgen Conings. "Er zijn sterke aanwijzingen dat de man zich mogelijk in dat park bevindt", zegt het federaal parket van België tegen de Vlaamse omroep VRT.

De politie begon gisteren een zoektocht naar de 46-jarige Conings, nadat zijn vrouw had gemeld dat hij niet thuis was gekomen. Ook zijn afscheidsbrieven gevonden. Daarin schreef de militair volgens de krant De Standaard dat hij "niet meer kon leven in een maatschappij waar de politici en virologen ons alles afgepakt hebben". Hij schreef dat hij "in het verzet zou gaan en zich niet zonder slag of stoot zou overgeven".

In de buurt van het natuurgebied, niet ver van de Nederlandse grens, werd gisteren de auto van de man gevonden. Daarin lagen vier raketwerpers, inclusief munitie.

Volgens het federaal parket heeft Conings waarschijnlijk ook nog wapens in zijn bezit. Belgische media schrijven dat de militair een P90-machinepistool, een kleiner pistool en een kogelwerend vest bij zich heeft. De militair zou geen andere auto hebben gehad en de autoriteiten zouden ervan uitgaan dat hij zich lopend verplaatst.

Het gebied rond de gevonden auto werd door de politie afgezet:

Auto met wapens Belgische voortvluchtige gevonden

De voortvluchtige Belgische beroepsmilitair stond als "potentieel gewelddadige extremist" op de radar van terreurbestrijders, onder meer bij het Belgische OCAD. Toch kon Conings zware wapens meenemen uit een kazerne, zogenaamd voor een schietoefening. In België wordt de vraag opgeworpen hoe deze man zo makkelijk aan wapens kon komen.

"Als je schietinstructeur bent, dan is het natuurlijk logisch dat je met wapens in contact komt", zegt correspondent Sander van Hoorn. "Zo zou hij ze dus ook hebben opgehaald uit het magazijn, door te zeggen dat hij een schietoefening wilde doen."

De politie heeft een opsporingsbericht geplaatst:

De militair werkte onder meer als instructeur in de kazerne van Leopoldsburg, op zo'n vijftien kilometer van de grens met Nederland. Daar was Conings al eens tijdelijk op non-actief gesteld vanwege bedreigingen die hij via social media uitte tegen virologen en politici. "Maar het waren nooit echte daden", zegt Van Hoorn. "Waarschijnlijk waren die bedreigingen niet ernstig genoeg om hem te ontslaan."

Conings richtte zijn bedreigingen vooral tegen de bekende Belgische viroloog Marc Van Ranst. Uit voorzorg hebben de Belgische autoriteiten hem en zijn gezin in een schuilplaats ondergebracht. "Van Ranst is redelijk uitgesproken", zegt Van Hoorn. "Hij is niet alleen viroloog, maar associeert zich ook met de Belgische PVDA, een linkse partij die verwant is aan de Nederlandse SP."

"Het ligt dus voor de hand om als extreemrechts je pijlen te richten op iemand die zich in het politieke debat nadrukkelijk bevindt aan de linkse zijde. Meer dan bijvoorbeeld op Steven Van Gucht, de Belgische Jaap van Dissel, die zich minder met de politiek bemoeit."

Steun voor Van Ranst

Conings dreigde volgens Belgische media ook met een aanslag tegen 'het systeem' en zelfs militairen. Daarom zijn meerdere kazernes, waaronder die van Schaffen en Leopoldsburg, gesloten.

Op sociale media krijgt viroloog Van Ranst veel steun. "Je hoeft het niet altijd met Marc Van Ranst eens te zijn - en vaak ben ik dat niet - om elke dreiging met geweld scherp te veroordelen", schrijft bijvoorbeeld Rik Torfs, een bekende Belgische kerkjurist en professor van de KU Leuven, op Twitter. Ook Sammy Mahdi, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, wenste de viroloog en zijn familie sterkte toe. "Dit moet verschrikkelijk zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl